Μεταγευματική επίδραση της χορήγησης εκχυλίσματος υπο-προϊόντων οινοποίησης στην δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων

Πτυχιακή Εργασία 26033 573 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταγευματική επίδραση της χορήγησης εκχυλίσματος υπο-προϊόντων οινοποίησης στην δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων
Συγγραφέας:
Ασημομύτη, Ειρήνη, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισάβετ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το κρασί περιέχει μία πληθώρα βιοδραστικών συστατικών, οι οποίες έχουν πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στον άνθρωπο. Παράλληλα όμως, η αιθανόλη που περιέχει είναι μία ουσία η οποία έχει και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, ερευνάται η παραλαβή των βιοδραστικών αυτών συστατικών από τα υποπροϊόντα της οινοποίησης, αποφεύγοντας έτσι την ύπαρξη της αιθανόλης. Ωστόσο, λίγες κλινικές δοκιμές έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και ακόμα λιγότερες εξ αυτών αφορούν τη μεταγευματική κατάσταση.

Σκοπός: Η μελέτη της μεταγευματικής επίδρασης ενός σκευάσματος εκχυλίσματος στεμφύλων στη δραστικότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων, και συγκεκριμένα, της υπεροξειδικής δισμουτάσης.

Μεθοδολογία: Το δείγμα, που χρησιμοποιήθηκε για τη παρούσα διασταυρούμενη διπλά τυφλή μελέτη αποτελείται από φαινομενικά υγιείς γυναίκες 25 έως 32 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος 20 έως 32 kg/m2. Έλαβαν μέρος σε δυο παρεμβάσεις, μία με λήψη εκχυλίσματος στεμφύλων και μία με εικονικό σκεύασμα, παράλληλα με την κατανάλωση ενός πλούσιου σε λίπος γεύματος. Βιολογικά δείγματα λήφθηκαν πριν και μετά την κατανάλωση του γεύματος και των σκευασμάτων, για διάρκεια 6 ωρών. Ακολούθησε απομόνωση πλούσιου σε λευκοκύτταρα πλάσματος και μετρήθηκε η ενζυμική δραστηριότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης (SOD).

Αποτελέσματα: Δεκατέσσερις εθελόντριες έχουν ολοκληρώσει μέχρι στιγμής και τις δύο παρεμβάσεις. Δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στα βασικά βιοχημικά χαρακτηριστικά των εθελοντριών καθώς και στη δραστικότητα της SOD στην έναρξη των δυο παραμβάσεων. Δεν βρέθηκε σημαντική ποσοστιαία μεταβολή του ενζύμου από την επίδραση του γεύματος παρά μόνο στις 3.5 ώρες για τις νορμοβαρείς (p=0,069). Βρέθηκε τάση για μείωση της SOD στην παρέμβαση του εκχυλίσματος συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα στις 2 ώρες για το σύνολο των εθελοντριών (ptrial=0,077) αλλά και για τις υπέρβαρες γυναίκες (ptrial=0,093). Στην παρέμβαση με το εκχύλισμα βρέθηκε σημαντική μείωση της αρχικής δραστικότητας της SOD στις 2 και 3.5 ώρες στο σύνολο των εθελοντριών (p=0,035 και p=0,048), στις 2 και 5 ώρες στην κατηγορία των υπέρβαρων (p=0,028 και p=0,046) και στις 3.5 ώρες σε αυτή των νορμοβαρών (p=0,093).
Συμπέρασμα: H κατανάλωση εκχυλίσματος στέμφυλων, παράλληλα με ένα πλούσιο σε λίπος γεύμα, έδειξε να επηρεάζει την δραστικότητα της SOD κάποιες χρονικές στιγμές, σε νορμοβαρείς και υπέρβαρες φαινομενικά υγιείς νέες γυναίκες. Δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς η κλινική δοκιμή βρίσκεται υπο-εξέλιξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
υπεροξειδική δισμουτάση, οξειδωτικό στρες, αντιοξειδωτική δράση, υποπροϊόντα οινοποίησης, μεταγευματική κατάσταση
Περιγραφή:
116 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EiriniAsimomyti.pdf

1 MB