Επίδραση της κατανάλωσης σνακ εμπλουτισμένου με μανιτάρια πλούσια σε β-γλυκάνες στον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών εθελοντών άνω των 60 ετών

Πτυχιακή Εργασία 25674 378 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της κατανάλωσης σνακ εμπλουτισμένου με μανιτάρια πλούσια σε β-γλυκάνες στον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών εθελοντών άνω των 60 ετών
Συγγραφέας:
Μηλιαράκης, Γεώργιος, Εμμανουήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Εισαγωγή Ο αριθμός των βακτηρίων που αποικούν το ανθρώπινο κόλον υπολογίζεται από 1,3 έως 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των κυττάρων του σώματος. Ο εντερικός μικροβιόκοσμος αλληλοεπιδρά με τον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλά επίπεδα και κατέχει τόσο σημαντικό ρόλο στην ομοιόστασή του, ώστε να συσχετίζεται με ολοένα αυξανόμενο πλήθος φυσιολογικών λειτουργιών και παθολογικών καταστάσεων. Ο εντερικός μικροβιόκοσμος των ηλικιωμένων εμφανίζει μειωμένη βιοποικιλότητα, γεγονός που τους καθιστά πληθυσμιακή ομάδα η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από διαιτητικά πρεβιοτικά. Ολοένα ερευνητικό ενδιαφέρον αποκτούν ως πρεβιοτικά οι β-γλυκάνες, ένας σύνθετος πολυσακχαρίτης, και ιδιαίτερα από μανιτάρια.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης της κατανάλωσης ενός μπισκότου εμπλουτισμένου με P. eryngii στον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών ατόμων άνω των 60 ετών.
Μεθοδολογία Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος της πιλοτικής μελέτης FUNGLCAN. Υγιείς εθελοντές άνω των 60 ετών, απουσία φαρμακευτικής αγωγής, κατανάλωσαν το εμπλουτισμένο μπισκότο και στη συνέχεια το εικονικό για 3 μήνες, με ενδιάμεση περίοδο αποχής 2 μηνών. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ζητήθηκε από τους εθελοντές να μην αλλάξουν την συνήθη δίαιτά τους και ελέγχθηκε η προσκόλληση των εθελοντών στην παρέμβαση από κατάλληλο προσωπικό ανά 15 ημέρες. Ελέγχθηκε επίσης η γαστρεντερική ανοχή του μπισκότου με εγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Στην αρχή και το τέλος κάθε τριμήνου έγιναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και συλλέχθηκαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων για αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, μεταβολομικές, και μικροβιολογικές αναλύσεις. Απομονώθηκε το μικροβιακό DNA από δείγμα κοπράνων, ελέγχθηκε για την καθαρότητα του και υπεβλήθη σε Real Time-qPCR με σκοπό την ποσοτικοποίηση των αντιγράφων του γονιδίου 16S-rRNA ολικών βακτηρίων, καθώς και επιλεγμένων παραγωγών βουτυρικού οξέος, Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia spp, Eubacterium rectale και Akkermansia muciniphila. Υπολογίστηκαν οι ακριβείς αριθμοί των ανωτέρω μικροβιακών πληθυσμών ως log copies16S-RNA g-1κοπράνων καθώς και η μεταβολή (Δ) και ποσοστιαία (Δ%) μεταβολή τους. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε στο πρόγραμμα Stata 15.1 και ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το p=0.05.
Αποτελέσματα Δείγμα Ν=13 εθελοντών, 5 άνδρες, 8 γυναίκες, ολοκλήρωσε την παρέμβαση και συμμετείχε στην παρούσα εργασία. Το εμπλουτισμένο μπισκότο φάνηκε να είναι καλά ανεχτό και να μην επιφέρει δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα. Φάνηκε επίσης ότι δεν επιδρά στο βάρος (p>0.05). Οι εθελοντές ξεκίνησαν την παρέμβαση με ήδη πολύ υψηλά επίπεδα τόσο στα ολικά βακτήρια όσο και στα επιμέρους στελέχη/ομάδες. Δεν ανιχνεύθηκαν στατιστικά σημαντικές μεταβολές στους εξεταζόμενους μικροβιακούς πληθυσμούς –p>0.05 σε όλες τις εξεταζόμενες μεταβλητές. Μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών πιθανώς να ενισχύσει κάποιες τάσεις αύξησης που παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μανιτάρια - Ελλάδα
Έντερα - Ασθένειες
Έντερα - Μικροβιολογία
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
Μανιτάρια Πλευρώτους του ερυγγίου, εντερικός μικροβιόκοσμος ηλικιωμένων, β-γλυκάνες, βουτυρικό οξύ
Περιγραφή:
57 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiosMiliarakis.pdf

1 MB