Προγράμματα προσέγγισης μουσείων και εκθέσεις σε χώρους εργασίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 7246 638 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγράμματα προσέγγισης μουσείων και εκθέσεις σε χώρους εργασίας
Συγγραφέας:
Καλογεράκου, Αικατερίνη
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
Η ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας εδράζεται όχι μόνο στην οικονομική, αλλά κυρίως στην πολιτιστική και την κοινωνική ευημερία των μελών της. ΄Ετσι ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση των αναγκών του μεταφέρεται στο επίκεντρο φορέων, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την μερική ή και τη γενική λειτουργική αναδιάρθρωσή τους. Η επιδίωξη κοινών στόχων συντελεί στην ανάπτυξη συνεργασιών και συμπράξεων μεταξύ επιχειρηματικού κόσμου και πολιτιστικών φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διευρυμένη ποικιλία πρακτικών συνεργασιών και συμπράξεων μουσείων και επιχειρήσεων, δημιουργώντας μια δυναμική η οποία διασφαλίζει την βιωσιμότητά τους.
Η δραστηριοποίησή τους σε χώρους συνάθροισης ανθρώπινων ομάδων, εκφράζεται για μεν τα μουσεία με τα προγράμματα προσέγγισης, για δε τις επιχειρήσεις με τις πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο υλοποίησης των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ειδικά οι χώροι εργασίας αναδεικνύονται πρόσφορο έδαφος για εκθεσιακές δράσεις, καθώς εκεί μεγιστοποιούνται τα οφέλη των επιχειρήσεων, του προσωπικού τους, των πελατών τους αλλά και των μουσείων.
Η εργασία αυτή εστιάζει στην ανάδειξη των διευρυμένων δυνατοτήτων που παρέχει μία τέτοια σύμπραξη, αλλά και στο βαθμό αποδοχής που μπορεί να τύχει στον Ελλαδικό χώρο. Η έρευνα πεδίου διεξήχθη σε εργαζόμενους και πελάτες τραπεζικών καταστημάτων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν να αναδείξουν μακρόχρονη και στενή σχέση με τον πολιτισμό (Alpha Bank, Eurobank, Ε.Τ.Ε., Τράπεζα Πειραιώς), αναδεικνύοντας την συμμετοχή, τις τάσεις, τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις ενηλίκων, σχετικά με τα μουσεία, τις εκθέσεις και τις πολιτιστικές επιχειρησιακές δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η προβολή των ωφελημάτων αλλά και των εμποδίων που θα προκύψουν από την υλοποίηση εκθεσιακών δραστηριοτήτων σε χώρους εργασίας, πιθανόν να λειτουργήσει ως έναυσμα για νέα ερευνητικά πεδία για τα μουσεία και τις επιχειρήσεις, ικανά να συμβάλουν στην οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική βελτίωση των εμπλεκομένων μερών και επομένως στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-03-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μουσειολογία. Μουσεία μέθοδοι και τεχνικές
Λοιπά Θέματα:
Μουσειολογία
Museum techniques
Μουσεία - Διοίκηση και οργάνωση
Museums - Management
Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις
Subsidies
Λέξεις-κλειδιά:
Μουσεία, εκθέσεις, χώροι εργασίας
Περιγραφή:
vii, 292 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0