Η σύσταση του μητρικού γάλακτος Ελληνίδων μητέρων και πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή τους πρώτους έξι μήνες της γαλουχίας

Διδακτορική Διατριβή 6437 436 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σύσταση του μητρικού γάλακτος Ελληνίδων μητέρων και πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή τους πρώτους έξι μήνες της γαλουχίας
Συγγραφέας:
Αντωνάκου, Αγγελική
Περίληψη:
Η επίδραση της διατροφής στην ποιότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης. Κατά τη βρεφική ηλικία είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του νέου οργανισμού και τη διασφάλιση καλής υγείας στην παιδική και ενήλικη ζωή. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τη βέλτιστη αποκλειστική τροφή για τα βρέφη έως έξι μηνών. Έρευνες δείχνουν πως κάποιες διατροφικές συνήθειες της μητέρας ενδέχεται να επηρεάζουν τη σύσταση του μητρικού γάλακτος. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε ερευνηθεί ποτέ σε ελληνικό πληθυσμό. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η εκτίμηση και προσδιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης εγκύων και θηλάζουσων Ελληνίδων κατά τους έξι πρώτους μήνες αποκλειστικού θηλασμού και στη συνέχεια ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός του λίπους, των λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε του μητρικού γάλακτος και η διερεύνηση τυχόν συσχετίσεων του λιπιδικού περιεχομένου του γάλακτος με διαιτητικά χαρακτηριστικά των μητέρων. Η προοπτική αυτή μελέτη κατέληξε πως το λιπιδικό περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος των Ελληνίδων παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις-αυξημένη συγκέντρωση PUFA, ω6 λιπαρών οξέων, DHA και AA-από το μητρικό γάλα άλλων πληθυσμών. Εντοπίστηκαν διαιτητικοί παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν το λιπιδικό περιεχόμενο του γάλακτος. Συγκεκριμένα, η διαιτητική πρόσληψη λίπους συσχετίστηκε θετικά με τη συγκέντρωση βιταμίνης Ε, DHA και EPA στο μητρικό γάλα. Η διαιτητική πρόσληψη MUFA συσχετίστηκε θετικά με τη συγκέντρωση PUFA, ω6 λιπαρών οξέων, ΑΑ, LA, EPA, και λιγότερο με τη βιταμίνη Ε στο μητρικό γάλα. Η διαιτητική πρόσληψη PUFA συσχετίστηκε με τη συγκέντρωση PUFA, ω3 λιπαρών οξέων, DHA και LA στο μητρικό γάλα. Τέλος, η διαιτητική πρόσληψη υδατανθράκων παρουσίασε αρνητική συσχέτιση με τη συγκέντρωση ω3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, DHA και EPA στο μητρικό γάλα. Τα συμπεράσματα αυτά υποδηλώνουν την επίδραση της ελληνικής διατροφής στη σύσταση του μητρικού γάλακτος και μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση διαιτητικών οδηγιών για την κρίσιμη περίοδο της γαλουχίας. Απαιτούνται προοπτικές μελέτες με διαφορετικό σχεδιασμό (όχι μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα), ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα και να διερευνηθούν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδρούν στη σύσταση του μητρικού γάλακτος, όπως περιβαλλοντικοί παράγοντες, μεταβολικοί παράγοντες (μεταβολισμός στο επίπεδο του μαζικού αδένα, λιπώδους ιστού και ήπατος), ενδεχομένως και γενετικοί παράγοντες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-05-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Θηλασμός
Βρέφη - Διατροφή
Γάλα, Μητρικό - Σύνθεση
Περιγραφή:
246 σ. : πιν., εικ., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0