Συχνότητα εμφάνισης υπονατριαιμίας κατά τη διάρκεια ορεινού μαραθωνίου

Μεταπτυχιακή Εργασία 4176 832 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συχνότητα εμφάνισης υπονατριαιμίας κατά τη διάρκεια ορεινού μαραθωνίου
Συγγραφέας:
Δημητρούλης, Εμμανουήλ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ως αθλητική υπονατριαιμία (ΕΑΗ) ορίζεται η εμφάνιση συγκέντρωσης νατρίου ορού ή πλάσματος χαμηλότερη από 135 mmol/l σε αθλητές που συμμετέχουν σε παρατεταμένης διάρκειας φυσική δραστηριότητα, συνήθως άνω των 4 ωρών.
Στόχος Μελέτης: Στόχος της μελέτης ήταν να μελετηθεί η συχνότητα εμφάνισης υπονατριαιμίας και να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της υδατικής ισορροπίας και των επιπέδων ηλεκτρολυτών στο αίμα και της διαιτητικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου του Ολύμπου.
Μεθοδολογία: Από τους 104 αθλητές αντοχής που συμφώνησαν να συμμετέχουν στην έρευνα οι 68 αθλητές (63 άνδρες και 5 γυναίκες) τερμάτισαν εντός χρόνου και έδωσαν δείγμα αίματος και ούρων πριν και μετά τον Μαραθώνιο του Ολύμπου 2005 (απόσταση: 43 km, υψόμετρο: 2780 μέτρα, θερμοκρασία: 15-34 oC, σχετική υγρασία: 50-70%). Επιπλέον, καταγράφηκε η διαιτητική πρόσληψη και η πρόσληψη υγρών όλων των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Αποτελέσματα: Οι αθλητές ολοκλήρωσαν τον αγώνα με μέσο χρόνο τερματισμού 8 ώρες και 42 λεπτά, ήπια αφυδατωμένοι με σημαντική μέση απώλεια βάρους -2,2±1,7 kg ή -2,9±3,3 % μετά τον αγώνα. Οι αθλητές κατανάλωναν κατά μέσο όρο 513 ml υγρών/ ώρα και 0,2 g Na/ λίτρο καταναλισκόμενων υγρών. Από τους 68 αθλητές οι 5 (8%) εμφάνισαν υπονατριαιμία ([Na] πριν: 138±1 mmol/l, [Na] μετά: 130±5 mmol/l). Οι υπονατραιμικοί αθλητές έτειναν να ολοκληρώσουν τον αγώνα με μικρότερες απώλειες βάρους (p=0.163). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη υγρών (p=0.563) και νατρίου (p=0.915) κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των υπονατραιμικών και των νορμονατραικών αθλητών.
Συμπέρασμα: Πέντε αθλητές (8%) εμφάνισαν υπονατριαιμία κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου του Ολύμπου. Η διαιτητική πρόσληψη νατρίου και η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια του αγώνα δε διέφερε σημαντικά στις δύο ομάδες. Στην εμφάνιση υπονατριαιμίας πιθανώς να συνέβαλλαν άλλοι παράγοντες όπως η αυξημένη [Na] στον ιδρώτα, η αναστολή της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρώνων και η ανάρμοστη έκκριση ορμονών κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-10-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Υπονατριαιμία
Μαραθώνιος δρόμος
Περιγραφή:
v., 83 σ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Metaptychiaki20.pdf