Δημιουργικότητα και Μαθηματική Δημιουργικότητα. Καινοτόμες εφαρμογές ανάπτυξης της Μαθηματικής Δημιουργικότητας στο σχολείο (μαθητές Β Γυμνασίου)

Μεταπτυχιακή Εργασία 26852 164 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργικότητα και Μαθηματική Δημιουργικότητα. Καινοτόμες εφαρμογές ανάπτυξης της Μαθηματικής Δημιουργικότητας στο σχολείο (μαθητές Β Γυμνασίου)
Συγγραφέας:
Γκρίτζαλης, Κωνσταντίνος, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Ζμπάινος, Δημήτριος
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστεί ενδελεχώς η ικανότητα που κατέχουν όλα τα άτομα και τα καθιστά ικανά να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ικανότητα εκείνη που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανθρώπινη ανάπτυξη τόσο στα πλαίσια της ατομικής όσο και της κοινωνικής προόδου: η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.
Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αρχικά γίνεται αναφορά στην έννοια , τις θεωρίες και την αξιολόγηση της Δημιουργικότητας. Στη συνέχεια η εργασία εστιάζει στην έννοια, τους τρόπους καλλιέργειας και την αξιολόγηση της Μαθηματικής Δημιουργικότητας.
Στο πρακτικό μέρος της εργασίας δίνονται ενδεικτικά κάποιες καινοτόμες δραστηριότητες για το Μέρος Β των Μαθηματικών της Β Γυμνασίου (1ο κεφάλαιο: Εμβαδά επίπεδων σχημάτων – Πυθαγόρειο Θεώρημα και 3ο κεφάλαιο: Μέτρηση κύκλου). Καινοτόμες εφαρμογές μέσα από τις οποίες σκοπός δεν είναι απλά «το δημιουργικό μάθημα» αλλά «η καλλιέργεια της μαθηματικής δημιουργικότητας των παιδιών». Οι μαθητές μέσα από τα δεδομένα που τους δίνονται επινοούν εικασίες- ερωτήματα, ψάχνουν διάφορες λύσεις και προσεγγίσεις, εκφράζουν ελεύθερα πολλές ιδέες (ευχέρεια), προσπαθούν να βρουν νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα (ευελιξία) και επινοούν πολλές απρόσμενες και έξυπνες ιδέες (πρωτοτυπία). Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν τα μέγιστα όχι μόνο στην πυροδότηση του ενδιαφέροντός τους και στην ενεργό συμμετοχή τους αλλά και στην αξιολόγηση των τριών ιδιοτήτων της δημιουργικότητας που προτάθηκαν από τον Torrance.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Δημιουργικότητα - Μελέτη και διδασκαλία
Λέξεις-κλειδιά:
μαθηματική δημιουργικότητα
Περιγραφή:
105 σ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINOSGKRITZALIS_.pdf

2 MB