Επίδραση των φαινολικών ενώσεων του κρασιού στη σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου σε in vitro μοντέλο ζύμωσης

Μεταπτυχιακή Εργασία 26080 283 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση των φαινολικών ενώσεων του κρασιού στη σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου σε in vitro μοντέλο ζύμωσης
Συγγραφέας:
Κίσσα, Ελπίδα, Nικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η σύνδεση του εντερικού μικροβιόκοσμου με την υγεία του ανθρώπου είναι αντικείμενο εκτενούς μελέτης, ενώ έμφαση δίνεται στην πιθανή σχέση που υπάρχει μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και των μεταβολικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις στο δυτικό κυρίως κόσμο, προκαλώντας αυξημένα προβλήματα υγείας και/ή μείωση του προσδόκιμου ζωής. Πρόσφατες μελέτες σχετίζουν τη διατροφή και την κατανάλωση πολυφαινολών με τον έλεγχο του σωματικού βάρους μέσω της τροποποίησης του εντερικού μικροβιόκοσμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού και πιο συγκεκριμένα η ρεσβερατρόλη, η κερκετίνη και το γαλλικό οξύ.
Σκοπός
H μελέτη της πιθανής πρεβιοτικής δράσης του υδατικού και του λιποειδικού εκχυλίσματος του κόκκινου κρασιού, μετά από ζύμωση σε in vitro στατικό πειραματικό μοντέλο των εκχυλισμάτων του κόκκινου κρασιού, από τον εντερικό μικροβιόκοσμο εθελοντών με κανονικό βάρος και παχύσαρκων εθελοντών.
Μεθοδολογία
Πραγματοποιήθηκε in vitro ζύμωση με εμβόλιο κοπράνων από έξι εθελοντές από τους οποίους οι τρεις ήταν παχύσαρκοι και οι άλλοι τρεις φυσιολογικού βάρους για 24 ώρες. Ακολούθησε ο ποσοτικός προσδιορισμός των μικροοργανισμών: Ολικά βακτήρια, Bacteroides spp, Roseburia spp.-Eubacterium rectale group, Akkermansia muciniphila και Bifidobacterium spp. μέσω ποσοτικής PCR (qPCR). Στη συνέχεια, ελέγχθηκε η αντι-αιμοπεταλιακή ικανότητα του Βασικού διαλύματος (Basal medium) που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις ζυμώσεις, με τη μέθοδο platelet-rich-plasma.
Αποτελέσματα
Η ζύμωση της ινουλίνης επέφερε σημαντική αύξηση του πληθυσμού του Bifidobacterium spp., ενώ μειώθηκε το Akkermansia muciniphila, μετά από 24 ώρες για το σύνολο των εθελοντών, συγκρινόμενο με την έναρξη της ζύμωσης. Επίσης, μετά τη ζύμωση του πρεβιοτικού (ινουλίνη), το Bifidobacterium spp. παρέμεινε σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον αρνητικό μάρτυρα. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την μπιφιδογόνο δράση της ινουλίνης. Το υδατικό εκχύλισμα του κρασιού, μετά τη ζύμωσή του από τον εντερικό μικροβιόκοσμο, προκάλεσε σημαντική μείωση των Bifidobacterium spp., Bacteroides spp., Roseburia spp. – Eubacterium rectale group, για το σύνολο των εθελοντών, σε σχέση με την έναρξη της ζύμωσης (t=0). Οι πληθυσμοί των Bifidobacterium spp., Roseburia spp. – Eubacterium rectale group, διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους του θετικού μάρτυρα (ινουλίνη) στον ίδιο χρόνο και για το σύνολο των εθελοντών. Αντίστοιχα, το λιποειδικό εκχύλισμα επέφερε μείωση σημαντική στα Ολικά βακτήρια και στους πληθυσμούς του Bacteroides spp. και Roseburia spp. – Eubacterium rectale group, μετά από 24 ώρες ζύμωσης σε σχέση με την έναρξη και για το σύνολο των εθελοντών. Οι πληθυσμοί των Ολικών βακτηρίων, Bifidobacterium spp., Bacteroides spp., Roseburia spp. – Eubacterium rectale group, διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους του θετικού μάρτυρα (ινουλίνη) στον ίδιο χρόνο και για το σύνολο των εθελοντών.
Στους παχύσαρκους εθελοντές ο πληθυσμός του Bacteroides spp παρέμεινε σημαντικά υψηλότερος για όλα τα υποστρώματα συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο της ινουλίνης, ενώ ο πληθυσμός του Bifidobacterium spp είναι σημαντικά μικρότερος σε όλα τα υποστρώματα εκτός από το γαλλικό οξύ, σε σχέση με τον θετικό μάρτυρα.
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν τον πρεβιοτικό χαρακτήρα των δύο εκχυλισμάτων του κόκκινου κρασιού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Πεπτικό σύστημα - Μικροβιολογία
Μικροοργανισμοί
Οίνος, Ερυθρός - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, Κόκκινο Κρασί, εντερικός μικροβιόκοσμος, φαινολικές ενώσεις
Περιγραφή:
110 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ElpidaKissa.pdf

1 MB