Η συμβολή των φυσικών και πολιτιστικών διαδρομών στην οικονομική ανάπτυξη οργανωμένων θρησκευτικών συνόλων. Η περίπτωση του Αγίου Όρους

Μεταπτυχιακή Εργασία 25522 334 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή των φυσικών και πολιτιστικών διαδρομών στην οικονομική ανάπτυξη οργανωμένων θρησκευτικών συνόλων. Η περίπτωση του Αγίου Όρους
Συγγραφέας:
Ζέρβας, Κωνσταντίνος, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν επιστήμονες που έχουν ταχτεί υπέρ της παράδοσης και του πολιτισμού και κρατούν αναλλοίωτες κατά τους αιώνες κάποιες σταθερές αξίες του ανθρώπου απαντώντας σε πολλές περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδοχές. Αυτοί, στρέφονται από το μαζικό στο τοπικό, παραδοσιακό, αυθεντικό και ποιοτικό στοιχείο που προσφέρει η ιδιαιτερότητα του πολιτισμού αυτού του τόπου. Η περίπτωση του Αγίου Όρους αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο για έρευνα, εφόσον μέσω της ποικιλομορφίας των μοναστηριών μπορούν να αναδειχτούν τα διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου. Έτσι, μέσα από την τοπική ανάπτυξη μπορούν να πραγματοποιηθούν η βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον, οι στοχευόμενες στρατηγικές τις τοπικής ανάπτυξης μαζί με την καινοτομία, ενσωματώνονται στο τοπικό κεφαλαίο, μέσω τουριστικών, πολιτιστικών χαρακτηριστικών και θρησκευτικών παραδόσεων οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στη συνέχεια, οι πολιτιστικοί φορείς του κάθε μοναστηριού αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και αναπαράγουν τον πολιτισμό, εφόσον το πολιτιστικό προϊόν μπορεί να φέρει οικονομικά οφέλη και να αποτελέσει μοχλό της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στην κοινωνία.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών διαδρομών και μονοπατιών του Αγίου Όρους καθώς και η καταγραφή των απόψεων των επισκεπτών για τη διαμονή τους σε αυτό. Για την υλοποίηση της εργασίας συλλέχθηκαν 90 ερωτηματολόγια κατά την θερινή περίοδο Ιουλίου και Αύγουστου 2021 και πραγματοποιήθηκαν 4 συνεντεύξεις σε μοναχούς των μονών του Αγίου Όρους.
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά δημιουργήθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση και η επιτόπια έρευνα στο Άγιο Όρος καθώς και η διανομή ερωτηματολογίων στους επισκέπτες που συνεχίζουν την πολιτιστική παράδοση. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις στους μοναχούς, με ερωτήσεις που αφορούσαν τις πολιτιστικές διαδρομές ώστε να μελετηθεί ο ρόλος των Μονών που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου βιώσιμης ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τις πολιτιστικές διαδρομές και τον ορθόδοξο χριστιανισμό.
Μετέπειτα, ακολούθησε η επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των συνεντεύξεων για την εξαγωγή των δεδομένων μέσω στατιστικών προγραμμάτων (SPSS).
Τέλος, από τα αποτελέσματα της εργασίας, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά πολιτιστικά κειμήλια και στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή δημιουργίας πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαδρομών και τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη του Αγίου Όρους και να συνεισφέρουν στην τοπική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-12
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Πολιτιστικοί Οργανισμοί
Μοναχική και θρησκευτική ζωή
Οικονομία - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Μοντελο-κεντρική Σχεδίαση Συστημάτων
Περιγραφή:
135 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINOSZERVAS.pdf

7 MB