Μελέτη μοντέλων αντιμετώπισης ηθικών διλημμάτων για αυτόνομα οχήματα

Πτυχιακή Εργασία 25395 239 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη μοντέλων αντιμετώπισης ηθικών διλημμάτων για αυτόνομα οχήματα
Συγγραφέας:
Μαρρά, Κωνσταντίνα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δημητρακόπουλος, Γεώργιος
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στα ηθικά διλήμματα, που αφορούν στα αυτόνομα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην διερεύνηση διαφορετικών ηθικών μοντέλων επίλυσης διλημμάτων σχετικών με τη συμπεριφορά των αυτόνομων οχημάτων σε οδικά ατυχήματα. Ακόμα εξετάζει την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση οδικών ατυχημάτων, στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα.

Στην εργασία χρησιμοποιήθηκαν οι εξής ερευνητικές μέθοδοι:
• Βιβλιογραφική έρευνα στον χώρο της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης με έμφαση στην περίπτωση των αυτόνομων οχημάτων.
• Ποσοτική ανάλυση με χρήση ερωτηματολογίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις των μελλοντικών κατόχων αυτόνομων οχημάτων σχετικά με τις αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνει ένα όχημα σε περίπτωση αναπόφευκτου οδικού ατυχήματος.

Η εργασία δεν στοχεύει σε επίλυση των ηθικών διλημμάτων, αφού αυτά ξεπερνούν πολλές φορές τις γνωστικές μας ικανότητες, τα λογικά και τα εννοιολογικά μας εργαλεία. Ωστόσο, η ενασχόληση με τέτοιου είδους ερωτήματα και η πορεία που ακολουθούμε στην προσπάθεια επίλυσής τους μας ανοίγει νέες προοπτικές στην γνώση και στην πράξη, ακόμη κι αν δεν βρίσκουμε απαντήσεις καταλήγοντας σε κάποιο σίγουρο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα της πτυχιακής εργασίας είναι η ανάδειξη των απόψεων των ανθρώπων για τον τρόπο λήψης αποφάσεων των αυτόνομων οχημάτων. Επίσης, η εργασία αποτελεί μία περιεκτική επισκόπηση της μέχρι τώρα έρευνας στον τομέα της ηθικής των αυτόνομων οχημάτων και μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μελλοντική έρευνα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνητή νοημοσύνη
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτόνομα Οχήματα, Αυτόνομη Οδήγηση, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ηθική
Περιγραφή:
100 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINAMARRA.pdf

1 MB