Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση αποβλήτων τροφίμων στα Ελληνικά νοικοκυριά και δράσεις πρόληψης
Συγγραφέας:
Τσίρμπα, Ιωάννα, Στέφανος
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του αναγνώστη σχετικά με το πρόβλημα των αποβλήτων τροφίμων και τον τρόπο διαχείρισής τους. Αναλύονται τα αίτια παραγωγής αποβλήτων τροφίμων κατά τα στάδια της τροφικής αλυσίδας εφοδιασμού, σε επίπεδο αγοράς και καταναλωτών και επικεντρώνεται στα ελληνικά νοικοκυριά. Παράλληλα αναφέρονται ορισμένοι τρόποι διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων όπως ορίζονται από την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων και περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές σε επίπεδο νοικοκυριού. Τέλος, σημειώνονται οι μέθοδοι πρόληψης που αποτελούν πρωταρχικό στάδιο, πριν από τη διαχείρισης των τροφικών αποβλήτων, και ορισμένες καμπάνιες ή εκστρατείες που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την πρόληψη μέσω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών. Όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι, πραγματοποιήθηκε έρευνα στα ελληνικά νοικοκυριά από την οποία λήφθηκαν πολλά στοιχεία για τις ποσότητες τροφίμων που απορρίπτονται, τις αιτίες απόρριψής τους και τους τρόπους διαχείρισης αυτών. Μέσω διαγραμμάτων, αναλύθηκαν λεπτομερώς τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Χειρισμός τροφίμων
Νοικοκυριά - Κοινωνικές απόψεις - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
νοικοκυριά, ιεραρχία, πρόληψη, επιπτώσεις, Απόβλητα τροφίμων
Περιγραφή:
100 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0