Αυθεντικοποίηση Οδηγών Αυτοκινήτων με Πραγματικές Τεχνικές Διαδικτύου των Πραγμάτων

Μεταπτυχιακή Εργασία 23013 319 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αυθεντικοποίηση Οδηγών Αυτοκινήτων με Πραγματικές Τεχνικές Διαδικτύου των Πραγμάτων
Συγγραφέας:
Χαρλαύτης, Βασίλειος, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καμαλάκης, Θωμάς
Περίληψη:
Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο πειραματισμός και η εξοικείωση με σύγχρονες τεχνολογίες και έννοιες όπως το “διαδίκτυο των πραγμάτων” (Internet Of Things - IoT), το ανοιχτό υλικό (open hardware), το ανοιχτό λογισμικό (open software), ο γεωεντοπισμός (geolocation) καθώς και ο συνδυασμός αυτών για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντικλεπτικής συσκευής εντοπισμού με υποστήριξη αναγνώρισης εξουσιοδοτημένου χρήστη.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω απαραίτητη ήταν η κατασκευή μιας έξυπνης συσκευής, η οποία ως κύριο σκοπό έχει την συλλογή δεδομένων τοποθεσίας μέσω δορυφόρου (GPS), τα οποία αργότερα αποστέλλονται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GPRS), σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή (Server), καθιστώντας έτσι δυνατή την εύρεση του οχήματος σε περίπτωση κλοπής. Η διαδικασία αυτή εκτελείτε μόνο όταν η συσκευή δεν εντοπίσει κάποιον εξουσιοδοτημένο χρήστη στο όχημα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του μηχανισμού αυθεντικοποίησης του πρωτοκόλλου Bluetooth.

Για την κατασκευή του υλικού της συσκευής χρησιμοποιήθηκε ένας μικροελεγκτής (microcontroller) Arduino Uno καθώς και ένας δρομολογητής GPRS που ονομάζεται Sim808.
O Sim808 εκτός από την σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει και τα ασύρματα πρωτόκολλα Bluetooth και GPS, τα οποία είναι απαραίτητα για την αυθεντικοποίηση και την συλλογή δεδομένων τοποθεσίας αντίστοιχα.
Για τον προγραμματισμό της ορθής λειτουργίας της συσκευής συντάχθηκε αλγόριθμος γραμμένος σε μια διάλεκτο της C (Wiring). Ο αλγόριθμος αυτός περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής στα πλαίσια αυτής της εργασίας.

Τέλος σε περίπτωση αναγνώρισης μη εξουσιοδοτημένης κίνησης του οχήματος η αντικλεπτική συσκευή ενημερώνει μέσω GPRS ένα «Service» γραμμένο σε C# ASP.Net CORE MVC, το οποίο φροντίζει να οπτικοποιήσει τα δεδομένα τοποθεσίας σε έναν ψηφιακό χάρτη ανοιχτού κώδικα (Open Street Map - OSM).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Διαδικτυακές εφαρμογές
Λέξεις-κλειδιά:
Διαδίκτυο των πραγμάτων, Ανοιχτό Λογισμικό, Αρντουίνο, Αυθεντικοποίηση, Ανοιχτό Υλισμικό
Περιγραφή:
80 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VasileiosCharlaftis.pdf

4 MB