Άγχος, ακαδημαϊκή εξουθένωση, ποιότητα ζωής και συναισθηματικό φαγητό σε φοιτητές

Πτυχιακή Εργασία 21273 372 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Άγχος, ακαδημαϊκή εξουθένωση, ποιότητα ζωής και συναισθηματικό φαγητό σε φοιτητές
Συγγραφέας:
Φουντουλάκης, Νεκτάριος, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσίγκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για να μειώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να βελτιώσουν την διάθεσή τους μέσω της κατανάλωσης εύγευστων τροφίμων, και πολλές φορές σε μεγάλη ποσότητα. Αυτό στις μέρες μας ορίζετε ως συναισθηματικό φαγητό και κρύβει σημαντικές φυσικές και ψυχολογικές επιπλοκές υγείας με χαρακτηριστικές το αυξημένο σωματικό βάρος, τις διατροφικές διαταραχές και την κατάθλιψη.

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας και έχει σκοπό να διερευνήσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει την επίδραση που έχουν το άγχος, η ακαδημαϊκή εξουθένωση και η ποιότητα ζωής στο συναισθηματικό φαγητό των φοιτητών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του τμήματος ΄΄Επιστήμη Διαιτολογίας-Διατροφής΄΄. Απώτερος σκοπός είναι η συσχέτιση του Συναισθηματικό Φαγητό λόγω Αρνητικών Καταστάσεων (Emotional Appetite in Negative Emotions-ΕΜΑΝΕ) με τους παραπάνω παράγοντες.

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 160 φοιτητές και φοιτήτριες. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για να διαπιστωθεί η σχέση που παρουσιάζει το άγχος, η ακαδημαϊκή εξάντληση και η ποιότητα ζωής των φοιτητών με την τάση για υπερκατανάλωση τροφίμων, με σκοπό την βελτίωση της διάθεσής τους.

Αναλύοντας τα στατιστικά αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώνουμε ότι όταν οι φοιτητές/-τριες βρίσκονταν σε κατάσταση αρνητικών συναισθημάτων, οδηγούνταν σε υπερκατανάλωση φαγητού. Αντίθετα δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο Συναισθηματικό Φαγητό λόγω Αρνητικών Καταστάσεων και την εξάντληση των φοιτητών/-τριων από τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, καθώς και ανάμεσα στο Συναισθηματικό Φαγητό λόγω Αρνητικών Καταστάσεων και τον κυνισμό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σπουδαστές - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες - Ψυχολογικές απόψεις
Άγχος - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
συναισθηματικό φαγητό, ποιότητα ζωής, ακαδημαϊκή εξουθένωση, άγχος, προπτυχιακοί φοιτητές
Περιγραφή:
84 σ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

NektariosFountoulakis.pdf

1023 KB