Συγκριτική αξιολόγηση ψηφιακών μοντέλων εδάφους. Εμπειρική ανάλυση στο Νομό Ιωαννίνων

Μεταπτυχιακή Εργασία 21184 525 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική αξιολόγηση ψηφιακών μοντέλων εδάφους. Εμπειρική ανάλυση στο Νομό Ιωαννίνων
Συγγραφέας:
Μάκη, Μαρίνα, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Το ανάγλυφο της φυσικής γήινης επιφάνειας είναι ένα τρισδιάστατο συνεχές χωρικό φαινόμενο, η διαχείριση του οποίου σε ψηφιακό περιβάλλον, γίνεται μέσω των Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους (ΨΜΕ). Σήμερα για πολλές εφαρμογές, όπως η χαρτογράφηση τεκτονικών γεωμορφών, η αποτύπωση υδρογραφικών δικτύων σε τοπογραφικούς χάρτες, η διαμόρφωση στρατηγικών περιβαλλοντικής εκτίμησης, κ.ά. υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακά μοντέλα εδάφους με υψηλή ακρίβεια κατάλληλα να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήινης επιφάνειας σε διάφορες κλίμακες. Τέτοια υψομετρικά μοντέλα εδάφους χωρικής ανάλυσης 30 μ ή και καλύτερα, διατίθενται δωρεάν στους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος της εργασίας είναι η αξιολόγηση τριών Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους μεμονωμένα, συγκριτικά μεταξύ τους αλλά και σε σύγκριση με δεδομένα αναφοράς που είναι υψόμετρα από το γεωδαιτικό τριγωνομετρικό δίκτυο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) με εφαρμογή στο Νομό Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, δυο σημαντικές πηγές παγκόσμιων ψηφιακών μοντέλων που αξιολογούνται είναι υψομετρικά δεδομένα που προέρχονται από το δέκτη ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection) έκδοση_2/ημερομηνία κυκλοφορίας 17-10-2011 και την αποστολή SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) έκδοση_3/ημερομηνία κυκλοφορίας 23-09-2014 ενώ το ΨΜΕ που δημιουργήθηκε σε εθνικό επίπεδο και μελετάται είναι αυτό της Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.

Τα τρία διαθέσιμα ΨΜΕ ελέγχονται με στατιστικές μεθόδους και αξιολογούνται με τη χρήση δεδομένων αναφοράς- γνωστά τριγωνομετρικά σημεία της περιοχής. Τα αποτελέσματα είναι τα σφάλματα και οι ακρίβειες του εκάστοτε μοντέλου προκειμένου να διαπιστωθεί η προσαρμογή τους στο τοπικό ανάγλυφο. Επιπρόσθετα, διερευνάται η χωρική αυτοσυσχέτιση της ακρίβειας κάθε μοντέλου όπως επίσης και η χωρική κατανομή των σφαλμάτων και η διερεύνηση της συσχέτισής τους με χαρακτηριστικά του εδάφους (κλίση, προσανατολισμός, κλπ). Η εμπειρική ανάλυση πραγματοποιείται στο Νομό Ιωαννίνων, περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από το πολύπλοκο ανάγλυφο και τη γεωγραφική ποικιλομορφία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Ψηφιακή χαρτογράφηση - Ελλάδα -Ιωάννινα (Νομός)
Λέξεις-κλειδιά:
ψηφιακό μοντέλο εδάφους, ακρίβεια, αξιολόγηση
Περιγραφή:
123 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MarinaMaki.pdf

7 MB