Διερεύνηση του ρόλου της κατανομής μακροθρεπτικών συστατικών, στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, με την εφαρμογή προσθετικών στατιστικών υποδειγμάτων: επιδημιολογική μελέτη Αττική

Μεταπτυχιακή Εργασία 9433 730 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου της κατανομής μακροθρεπτικών συστατικών, στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, με την εφαρμογή προσθετικών στατιστικών υποδειγμάτων: επιδημιολογική μελέτη Αττική
Συγγραφέας:
Κούτα, Ελισάβετ
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας ήταν η αξιολόγηση της κατανομής των μακροθρεπτικών συστατικών στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου με την εφαρμογή προσθετικών στατιστικών υποδειγμάτων, με βάση τα στοιχεία από την επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ. Μεθοδολογία: Η μελέτη ΑΤΤΙΚΗ ξεκίνησε τα έτη 2001-2002 από την Α’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας ως σκοπό την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα. Το σύνολο του δείγματος της μελέτης ήταν 3042 εκ των οποίων οι 1514 άντρες (48%) και 1528 γυναίκες(52%).Η δειγματοληψία ήταν τυχαία και διατρωματοποιημένη. Το 2006 έγινε ο 5ετής επανέλεγχος για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας. Ως προς την διατροφική αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια καταγραφής τροφίμων και συχνότητας αυτών. Αποτελέσματα: Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ μακροθρεπτικών συστατικών της δίαιτας και του 5ετούς κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης συσχετίστε αρνητικά με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο P=0.03. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ακόμη οτί όσοι έπαθαν ένα θανατηφόρο ή μη καρδιαγγειακό επεισόδιο ήταν μεγαλύτερης ηλικίας (59.6±12,6 vs. 43.7±13.1 P=0,001), κατά κανόνα άνδρες, με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (28.1±48 vs. 26.1±4.4 P=0,001) και υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας (0.30±0.46 vs. 0.17 ±0.37 P=0,001). Εμφάνισαν ακόμη υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης(0.58±0.49 vs. 0.29±0.45 P=0.001), διαβήτη ΙΙ (0.25±0.43 vs.0.05±0.22 P=0.001) και υπερχοληστερολαιμίας(0.60±0.49 vs. 0.41±0.49 P=0,001). Συμπεράσματα: H μέση κατανάλωση πρωτεΐνης ως προς την %ενεργειακή πρόσληψη φαίνεται να προστατεύει τα άτομα από τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-03-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες
Μακροθρεπτικά συστατικά
Διατροφικές έρευνες
Καρδιά - Ασθένειες
Περιγραφή:
61 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0