Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης, στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αθηνών, ενός συστήματος προειδοποίησης για υψηλές θερμοκρασίες, που ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και πιο συγκεκριμένα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της θνησιμότητας.
Προς τον σκοπό αυτό, αρχικά αιτιολογείται η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος, με κύρια επιχειρήματα τις σοβαρές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την αύξηση του, εξ αυτών, κινδύνου στο μέλλον, τόσο λόγω της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής, όσο και της αύξησης της τρωτότητας του πληθυσμού.
Κατόπιν επιχειρείται η διερεύνηση της σχέσης, που συνδέει τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες κατά την διάρκεια του θέρους συχνά παρατηρούνται στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αθηνών, με την αύξηση της θνησιμότητας, που πιθανώς να οφείλεται σε αυτές.
Αναλύοντας λοιπόν δεδομένα ημερήσιας θνησιμότητας, που αφορούν την περιοχή της Αττικής, εκτιμήθηκε η μέση ημερήσια θνησιμότητα και εξ αυτής η ημερήσια υπερβάλλουσα θνησιμότητα, για τους θερινούς μήνες Ιούνιο Ιούλιο, Αύγουστο και για το διάστημα από το 1993 μέχρι και το 2000, ενώ η ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων για το ίδιο διάστημα, οδήγησε στη δημιουργία έξι συνοπτικών τύπων καιρού. Τέλος έγινε προσπάθεια συσχέτισης της ημερήσιας υπερβάλλουσας θνησιμότητας με τους τύπους καιρού, αν και βεβαίως ποτέ δεν θα μπορούσε αυτή να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς ένα πλήθος άλλων παραγόντων θα μπορούσε να την επηρεάσει.
Περιγραφή:
170 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ., χάρτες