Συμπεριφοριστική παρέμβαση σε παιδιά σχολικής ηλικίας και στους γονείς τους για τη μείωση της κατανάλωσης φαγητού μπροστά στην τηλεόραση

Πτυχιακή Εργασία 9269 439 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμπεριφοριστική παρέμβαση σε παιδιά σχολικής ηλικίας και στους γονείς τους για τη μείωση της κατανάλωσης φαγητού μπροστά στην τηλεόραση
Συγγραφέας:
Ψύλλια, Νικολίτσα, Αθανάσιος
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια να εξεταστεί η επίδραση μιας συμπεριφοριστικής παρέμβασης, για τη μείωση των καθιστικών συμπεριφορών, στη λήψη γευμάτων μπροστά στην τηλεόραση των παιδιών σχολικής ηλικίας αλλά και των γονέων τους, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη παρέμβασης.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Στα πλαίσια της συγχρονικής μελέτης ENERGY πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική παρέμβαση, η UP4FUN, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Το δείγμα, που αποτελούνταν από τα παιδιά και τους γονείς τους από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες, χωρίστηκε τυχαία σε ομάδα έλεγχου που δεν έλαβε την παρέμβαση και σε ομάδα παρέμβασης που την έλαβε. Οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν τα ίδια ερωτηματολόγια πριν και μετά την παρέμβαση. Για τη συσχέτιση των κατηγορικών μεταβλητών μεταξύ τους χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος χ2 και το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε p< 0,05.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η τελική ανάλυση συμπεριέλαβε 3147 παιδιά (49% αγόρια) και τον έναν γονέα του κάθε παιδιού. Δεν υπήρχαν άμεσα στατιστικά σημαντικές αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση, μετά την παρέμβαση, στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους για κανένα γεύμα μέσα στη μέρα. Επιπλέον ούτε οι αναλύσεις για κάθε χώρα, φύλο και εθνικότητα ξεχωριστά έδειξαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές. Στους γονείς στην Ελλάδα φάνηκε κάποια μείωση, μη στατιστικά σημαντική, της κατανάλωσης πρωινού γεύματος μπροστά στην τηλεόραση αλλά και στα παιδιά στην Ουγγαρία φάνηκε μία μη στατιστικά σημαντική μείωση του ποσοστού που παρακολούθησε τηλεόραση κατά τη διάρκεια του βραδινού γεύματος, μετά την παρέμβαση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρέμβαση UP4FUN δεν φάνηκε να είχε επιρροή στη λήψη γευμάτων μπροστά στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά, 1) τα υψηλά ποσοστά παρακολούθησης τηλεόρασης κατά τη διάρκεια των γευμάτων (και ειδικότερα κατά τη διάρκεια του βραδινού γεύματος και των ενδιάμεσων γεμάτων) αλλά και 2) το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτών των συμπεριφορών εμφανίζονται στην Ελλάδα, θέτουν ως ανάγκη να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες και να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση κατανάλωσης φαγητού μπροστά στην τηλεόραση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-10-08
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Τηλεόραση και παιδιά
Television and children
Διατροφικές συνήθειες - Παιδιά
Food habits - Children
Παχυσαρκία στα παιδιά
Obesity in children
Τηλεόραση και οικογένεια
Television and families
Περιγραφή:
63 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0