Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ασκησιογενής μυϊκή βλάβη είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται συχνά σε επαγγελματίες αθλητές και επιδρά αρνητικά περιορίζοντας την μέγιστη παραγόμενη δύναμη, την ταχύτητα συστολής και το εύρος κίνησης του μυ. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δυσφορία που υπάρχει λόγω της αίσθησης του πόνου, υπονομεύουν το προπονητικό πρόγραμμα ενός επαγγελματία αθλητή καθιστώντας το λιγότερο αποδοτικό άλλα και την ποιότητα ζωής ενός αθλούμενου. Συνεπώς είναι επιθυμητή η εύρεση πρακτικών που να προλαμβάνουν, να θεραπεύουν ή έστω να περιορίζουν την ασκησιογενή μυϊκή βλάβη και τον καθυστερημένο μυϊκό πόνο.
Σκοπός: Η παρούσα έρευνα διερευνά την επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βόειου πρωτογάλακτος (BC) σε δείκτες οξειδωτικού στρες μετά από πρόκληση ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης σε άνδρες ποδοσφαιριστές. Παράλληλα διερευνήθηκε η επίδραση της χορήγησης BC στην μεταβολή του οξειδωτικού προφίλ ποδοσφαιριστών χωρίς την πρόκληση μυϊκής βλάβης.
Μέθοδοι: Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτελούν 17 ποδοσφαιριστές Β’, Δ’ κατηγορίας και ερασιτεχνικών ομάδων (Μ.Ο ηλικίας 22 έτη). Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε πρωτόκολλο άσκησης (LIST) το οποίο προσομοιάζει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε αρκετά ελεγχόμενες συνθήκες με στόχο την πρόκληση μυϊκής βλάβης παρόμοια με εκείνη που θα προέκυπτε ύστερα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Δείγματα αίματος παραλήφθηκαν ακριβώς πριν αλλά και στις 2, 24, 48 και 72 ώρες μετά το πρωτόκολλο LIST. Στην συνέχεια οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου λάμβαναν καθημερινά 3,2γρ πρωτεΐνης ορού γάλακτος (WP) και οι εθελοντές της ομάδας παρέμβασης 3,2γρ βόειου πρωτογάλακτος. Έπειτα από 6 εβδομάδες οι εθελοντές επανέλαβαν το πρωτόκολλο LIST και έγιναν αιμοληψίες στις αντίστοιχες χρονικές στιγμές. Σε κάθε δείγμα αίματος προσδιορίστηκε ο δείκτης λιπιδικής υπεροξείδωσης TBARS και ο χρόνος αντίστασης του ορού στην οξείδωση (LAG TIME). Στο δεύτερο πρωτόκολλο της μελέτης υπάρχουν πέντε ομάδες εθελοντών. Το δείγμα αποτελείται από 42 ποδοσφαιριστές. Κάθε ομάδα λαμβάνει καθημερινά για 6 εβδομάδες διαφορετικό συμπλήρωμα. Τα πέντε συμπληρώματα είναι 3,6γρ WP, 3,6γρ BC, 0,8γρ WP, 0,8γρ BC και 8ml BC σε υγρή μορφή. Στις έξι εβδομάδες εκτιμήθηκε η επίδραση των παρεμβάσεων στους δείκτες οξειδωτικού στρες TBARS και LAGTIME.
Αποτελέσματα: Στο πρώτο πρωτόκολλο διαφάνηκε μία τάση αύξησης των TBARS από τις 0 (μηδέν) ώρες στις 2 ώρες ως αποτέλεσμα της επίδρασης του πρωτοκόλλου LIST (p<0.1) . Δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στο LAGTIME. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στους δείκτες TBARS και LAGTIME ανάμεσα στην ομάδα ελέγχου και παρέμβασης είτε πριν είτε μετά την παρέμβαση. Στο δεύτερο πρωτόκολλο της μελέτης δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση των παρεμβάσεων στους δείκτες TBARS και LAGTIME.
Συμπεράσματα: Φαίνεται ότι η χορήγηση 3,2γρ BC την ημέρα για 6 εβδομάδες δεν επηρεάζει τους δείκτες οξειδωτικού στρες TBARS και LAGTIME έπειτα από πρόκληση ασκησιογενούς μυϊκής βλάβης.
Περιγραφή:
115 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.