Περίληψη:
Εισαγωγή: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί και να συγκριθεί η πιθανότητα παρουσίας οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΣΣ) ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) σε συνάρτηση με παραμέτρους της διατροφής.
Μεθοδολογία: Κατά τη διάρκεια 2009-2010 εντάχθηκαν στη μελέτη διαδοχικοί ασθενείς, που εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθειών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με πρώτη εμφάνιση ΟΣΣ (n= 250), διαδοχικοί ασθενείς με πρώτη εμφάνιση ΑΕΕ (n= 250) και 500 τυχαία επιλεγμένα υγιή άτομα, εξομοιωμένα ως προς το φύλο και την ηλικία με τους ασθενείς, χωρίς υποψία καρδιαγγειακής νόσου. Μέσω ερωτηματολογίου έγινε ενδελεχής καταγραφή των πληροφοριών σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, τη φυσική δραστηριότητα, τις καπνιστικές συνήθειες, τα ανθρωπομετρικά στοιχεία, το ιατρικό ιστορικό. Η αξιολόγηση της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων πραγματοποιήθηκε μέσω ενός έγκυρου ημι-ποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Αποτελέσματα: Η πολυπαραγοντική ανάλυση μετά από έλεγχο για συγχυτικούς παράγοντες: ηλικία, φύλο, δείκτη μάζα σώματος, μεσογειακή διατροφή, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, έδειξε ότι οι επιβαρυντικοί παράγοντες των οποίων η κατανάλωση τους σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την εμφάνιση ΑΕΕ είναι το τηγανητό ψάρι, τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ανθότυρο/μυζήθρα, το ελαιόλαδο για τηγάνισμα και το επιτραπέζιο αλάτι. Αντίστοιχα, για τα ΟΣΣ στατιστικά σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού και πατάτας, αυγών και πλήρους γάλακτος/γιαουρτιού. Σημαντικά προστατευτική στην εμφάνιση ΑΕΕ είναι η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και σοκολάτας υγείας, ενώ στην εμφάνιση ΟΣΣ είναι η κατανάλωση άναλων και αλατισμένων ξηρών καρπών, ημιάπαχων γάλακτος/γιαουρτιού, φρούτων, λευκού κρασιού, ουίσκι και βότκας. Από τις συγκρίσεις που διεξήχθησαν φάνηκε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών/ρυζιού είναι περισσότερο επιβαρυντική για την εμφάνιση ΟΣΣ από ό,τι ΑΕΕ, ενώ η κατανάλωση φρούτων, ουίσκι και βότκας είναι περισσότερο προστατευτική στα ΟΣΣ από ό,τι στα ΑΕΕ. Συμπέρασμα: Παρατηρείται ότι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων αποτελούν επιβαρυντικούς ή προστατευτικούς παράγοντες για την εμφάνιση ΟΣΣ και ΑΕΕ, κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης ή της προστασίας τους, στην έναρξη ή/και εξέλιξη της αθηρωματικής διαδικασίας. Ωστόσο απαιτούνται κι άλλες μελέτες προοπτικού κυρίως χαρακτήρα, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα προς όφελος της δημόσιας υγείας.