Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) αποτελούν μία ομάδα νευροαναπτυξιακών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από επικοινωνιακές και κοινωνικές ελλείψεις, καθώς και στερεοτυπικές συμπεριφορές. Τα χαρακτηριστικά αυτά φαίνεται να επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των παιδιών με αυτισμό, μεταξύ των οποίων και τις διατροφικές τους επιλογές και συμπεριφορές. Η αιτιολογία του αυτισμού, ακόμα, είναι άγνωστη, αλλά κάποιο ρόλο στη συμπτωματολογία του ενδέχεται να έχει η εντερική μικροχλωρίδα. Οι διατροφικές συνήθειες και η εντερική μικροχλωρίδα είναι παράγοντες που επηρεάζονται ισχυρά από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών, και συχνά ομοιότητες παρατηρούνται μεταξύ παιδιών της ίδιας οικογένειας.
Σκοπός: Η συγκεκριμένη μελέτη έχει σκοπό να εξετάσει την ύπαρξη ομοιοτήτων και διαφορών των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών, της φυσικής δραστηριότητας και της εντερικής μικροχλωρίδας μεταξύ παιδιών με αυτισμό και των τυπικά αναπτυσσόμενων αδερφιών τους. Επίσης, προσπαθεί να διευκρινίσει αν τυχόν ομοιότητες και διαφορές ευθύνονται στην ύπαρξη του παιδιού με αυτισμό ή σε άλλους παράγοντες.
Μεθοδολογία: Η συλλογή των διατροφικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια τριήμερου ημερολογίου καταγραφής τροφίμων, με ερωτηματολόγια για τη φυσική δραστηριότητα και τα χαρακτηριστικά των κενώσεων και με καλλιεργητική μέθοδο για την ανάλυση της εντερικής μικροχλωρίδας.
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι τα παιδιά με αυτισμό κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από χυμούς ημερησίως, ο αριθμός γευμάτων που κατανάλωναν στο σπίτι, μόνα τους ή όντας καθιστά και ανήσυχα ήταν μεγαλύτερος, σε σχέση με τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, όπως επίσης, και η διάρκεια των καθιστικών δραστηριοτήτων τους και ο πληθυσμός των μικροοργανισμών του γένους Clostridium και Candida ήταν υψηλότερα. Οι διαφορές αυτές εξαφανίστηκαν όταν έγινε η σύγκριση με τα τυπικά αναπτυσσόμενα αδέρφια τους.
Συμπεράσματα: Η αλληλεπίδραση παιδιών με αυτισμό με τα τυπικά αναπτυσσόμενα αδέρφια τους επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες και την εντερική μικροχλωρίδα τους και εξομοιώνει τις διαφορές που πιθανόν παρατηρούνται μεταξύ αυτιστικών παιδιών με τυπικά, χωρίς συγγένεια μεταξύ τους, αναπτυσσόμενα παιδιά. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται για να προσδιοριστεί αν οι ομοιότητες αυτές οφείλονται μόνο στην επίδραση παιδιού με αυτισμό στα αδέρφια του ή σε γενικότερες ομοιότητες μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας.