Περίληψη:
Εισαγωγή: Το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο(ΚΟΕ) έχει συσχετιστεί ευρέως με τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να αξιολογήσει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ του ΚΟΕ ηλικιωμένων ατόμων, που κατοικούν στα νησιά της Μεσογείου, και των αντίστοιχων διατροφικών συνηθειών που υιοθετούν. Υλικό-Μέθοδος: Κατά τη διάρκεια των ετών 2005- 2010, 979 ηλικιωμένοι άνδρες και 980 ηλικιωμένες γυναίκες (μέση ηλικία 74,2± 7,2 έτη) από τη Κύπρο, τη Μάλτα και 11 νησιά της Ελλάδας (Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Κεφαλληνία, Λήμνος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Σύρος, Νάξος, Ικαρία, Σαλαμίνα), συμμετείχαν στη μελέτη. Το ΚΟΕ (προσδιοριζόμενο βάσει του μορφωτικού επιπέδου και του εισοδήματος) διακρίθηκε σε χαμηλό, μεσαίο και υψηλό. Οι διαιτητικές συνήθειες αξιολογήθηκαν μέσω ημι-ποσοτικοποιημένου ερωτηματολογίου διατροφής, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκαν διάφορα δημογραφικά, συμπεριφοριστικά και βιο-κλινικά χαρακτηριστικά. Αποτελέσματα: Το ΚΟΕ συσχετίζεται θετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων (p=0,039), λαχανικών (p<0,001), χορταρικών (p=0,002), ψωμιού ολικής άλεσης (p<0,001), γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών (p=0,003), αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη (p<0,001), φυτικών στερολών (p=0,028), γλυκών (p<0,001) και καφέ τύπου nes café και φίλτρου (p<0,001). Αντίθετα, το ΚΟΕ συσχετίστηκε αρνητικά με τη συχνότητα κατανάλωσης δημητριακών (p<0,001) και ελαιολάδου (p=0,009). Το ΚΟΕ των ατόμων δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τις τιμές του δείκτη MedDietScore (p=0,374) και το επίπεδο προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα (p=0,306). Επίσης, το ΚΟΕ των ατόμων συσχετίστηκε αρνητικά με την παρουσία παχυσαρκίας (p=0,003), υπέρτασης (p=0,044), και υπερχοληστερολαιμίας (p=0,003), σχέση που δεν ίσχυε για την παρουσία διαβήτη (p=0,303). Συμπεράσματα: Σε ηλικιωμένα άτομα των νησιών της Μεσογείου τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα εμφανίζουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διατροφικά σχετιζόμενων παραγόντων κινδύνου. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η οργάνωση προγραμμάτων προαγωγής υγείας, που θα εστιάζουν πρωτίστως στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.