Γευματικές συνήθειες και διατήρηση ενός μέρους από την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα

Πτυχιακή Εργασία 8712 944 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γευματικές συνήθειες και διατήρηση ενός μέρους από την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα
Συγγραφέας:
Μπρίκου, Θεοδώρα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα δεδομένα που προκύπτουν από την τρέχουσα βιβλιογραφία αναφορικά με το ρόλο των γευματικών συνηθειών στην επιτυχή διατήρηση ενός μέρους από την απώλεια βάρους είναι περιορισμένα. Μέχρι σήμερα μόνο η τακτική κατανάλωση πρωινού έχει βρεθεί πως αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχόντων της διατήρησης. Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν προηγηθεί δεν έχουν συμπεριλάβει στο δείγμα τους την ομάδα των επανακτήσαντων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι να διερευνηθούν οι γευματικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν την επιτυχή διατήρηση ενός μέρους από την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη MedWeight συμμετείχαν 177 ενήλικοι εθελοντές ηλικίας 18-65 ετών (56,5% γυναίκες και 43,5% άνδρες), οι οποίοι ταξινομήθηκαν είτε στην ομάδα των διατηρούντων είτε στην ομάδα των επανακτήσαντων. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια μέσω του ιστοτόπου της μελέτης. Επιπλέον, στους εθελοντές πραγματοποιήθηκαν 2 ανακλήσεις 24ώρου και τέλος με βάση τις ανακλήσεις αυτές τα επεισόδια λήψης τροφής κατηγοριοποιήθηκαν σε διατροφικά επεισόδια με την χρήση 2 συστημάτων ταξινόμησης.
Αποτελέσματα: Τα 128 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν διατηρούντες και τα 49 επανακτήσαντες. Το 68,4% των διατηρούντων καταναλώνει καθημερινά πρωινό ενώ το 4,3% αυτών δεν καταναλώνει ποτέ πρωινό γεύμα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους επανακτήσαντες είναι 45,7% και 10,9% (p=0,067). Αναφορικά, με την κατανάλωση φαγητού που παρασκευάζεται εκτός σπιτιού, το 16,2% των διατηρούντων καταναλώνει σπάνια και κανείς δεν καταναλώνει καθημερινά, ενώ 1,7% των επανακτήσαντων καταναλώνει καθημερινά τέτοιου είδους φαγητό και κανένας δεν ανέφερε πως δεν καταναλώνει ποτέ (p=0,009). Τέλος, οι διατηρούντες έχουν υψηλότερο αριθμό τόσο διατροφικών επεισοδίων όσο και σνακ υψηλής ποιότητας, συγκριτικά με την ομάδα των επανακτήσαντων. Η σχέση αυτή παρέμεινε ακόμα και μετά την προσθήκη διαφόρων συγχυτικών παραγόντων.
Συζήτηση: Αυτή η μελέτη υποδεικνύει κάποιες υποψήφιες γευματικές συμπεριφορές που ενδέχεται να συμβάλλουν στην επιτυχή διατήρησης της απώλειας βάρους. Αυτές είναι η τακτική κατανάλωση πρωινού, η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φαγητού που παρασκευάζεται εκτός σπιτιού και η εμφάνιση 5 διατροφικών επεισοδίων ημερησίως με την ενσωμάτωση υψηλής ποιότητας σνακ στη δίαιτα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-07-10
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Απώλεια βάρους
Διατροφικές συνήθειες
Τρόπος ζωής
Πρωινό
Περιγραφή:
60 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0