Περίληψη:
Εισαγωγή: Επιδημιολογικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (20-30γρ αιθανόλης/ημέρα για τους άνδρες και 10-15γρ για τις γυναίκες) πιθανότατα επιδρά θετικά σε δείκτες καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ωστόσο, οι μηχανισμοί για τη συσχέτιση αυτή δεν είναι ακόμη πλήρως ξεκάθαροι, καθότι δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν οι υπεύθυνες ουσίες είναι το ίδιο το αλκοόλ ή άλλες ουσίες όπως οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί. Η μέτρια χρόνια αλλά και η οξεία κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχουν συσχετιστεί με σημαντικές βελτιώσεις στην ενδοθηλιακή λειτουργία και τη σκληρία των αγγείων τόσο σε υγιείς, όσο και σε άτομα με στεφανιαία νόσο. Είναι όμως ακόμη άγνωστο το κατά πόσο άλλα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα, η οποία έχει παρόμοιο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικές ουσίες με το κόκκινο κρασί αλλά διαφορετικού είδους, έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Σκοπός: Η διερέυνηση της οξείας επίδρασης της κατανάλωσης μπύρας στην ενδοθηλιακή λειτουργία, την αρτηριακή σκληρία και την αρτηριακή πίεση υγιών ατόμων.
Μεθοδολογία: 17 άνδρες, υγιείς, φυσιολογικού βάρους, μη καπνιστές, ηλικίας 28±5 ετών συμμετείχαν με τυχαία σειρά σε 3 δοκιμασίες οι οποίες απείχαν μεταξύ τους τουλάχιστον μία εβδομάδα. Κάθε δοκιμασία περιλάμβανε ένα ποτό το οποίο ήταν είτε 400ml μπύρα (20γρ αλκοόλ, 48mg πολυφαινολών), είτε 800ml μπύρα χωρίς αλκοόλ (0γρ αλκοόλ, 48mg πολυφαινολών), είτε 67ml σκέτο αλκοόλ (Vodka με 20γρ αλκοόλ) μαζί με ένα μικρό γεύμα (ένα μικρό τοστ). Πριν την κατανάλωση κάθε γεύματος έγινε μία βασική μέτρηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αρτηριακής σκληρίας η οποία επαναλήφθηκε μία και 2 ώρες μεταγευματικά.
Αποτελέσματα: Μόνο η μπύρα αύξησε το FMD μετά από 1 και 2 ώρες μεταγευματικά (κατά μέσο όρο 1,33%, Δ.Ε. 0,15-2,53), (meal effect, p=0,044). H αρτηριακή σκληρία (PWV) μειώθηκε μετά από όλα τα υπό δοκιμή ποτά κατά παρόμοιο τρόπο τόσο μετά από 1 όσο και μετά από 2 ώρες (κατά μέσο όρο 0,4 m/sec, Δ.Ε.: 0,30-0,50). Τα ανακλώμενα κύμματα (ΑΙx) μειώθηκαν μετά από όλα τα γεύματα (κατά μέσο όρο Μπύρα: 9,1%, Μπύρα χωρίς αλκοόλ: 2,8%, Βότκα 8,5%, όλα τα Δ.Ε. στα όρια σημαντικότητας) και η μείωση ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη μετά από τη μπύρα σε σχέση με τη μπύρα χωρίς αλκοόλ (p=0,018). Η επίδραση γεύματος στον ΑΙx ήταν στατιστικά σημαντική (meal effect, p=0,011). Η ενίσχυση διαφορικής πίεσης αυξήθηκε και η κεντρική αρτηριακή πίεση μειώθηκε μετά από όλα τα γεύματα άλλα δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των γευμάτων.
Συζήτηση: Η κατανάλωση μπύρας φαίνεται να προκαλεί σημαντικές βελτιώσεις στην ενδοθηλιακή λειτουργία, την αρτηριακή σκληρία, και την αρτηριακή πίεση. Οι επιδράσεις αυτές πιθανότατα οφείλονται στη συνέργια της αιθανόλης και των πολυφαινολών που περιέχονται στη μπύρα. Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των υποθέσεων.