Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης των εκχυλισμάτων σταφίδας (Vitis vinifera L.) Νεμέας, Κορίνθου, Βοστίτσας και Μεσσηνίας καθώς και των εκχυλισμάτων Pistascia Lentiscus (οικ. Anacardiaceae) και Salvia Sclarea (οικ. Labiatae), στον πολλαπλασιασμό και στον κυτταρικό κύκλο των ανθρώπινων οστεοβλαστών MG-63.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Τα MG-63 κύτταρα επωάστηκαν με τα φυτικά εκχυλίσματα και μελετήθηκε η επίδρασή τους στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό (MTT, Trypan Blue), με χρόνο- (48h, 96h) και δόσο- εξαρτώμενο τρόπο (4-250 μg/ml). Για την μελέτη του κυτταρικού κύκλου, τα κύτταρα επωάστηκαν με 500 μg/ml εκχυλίσματος σταφίδας (από τις 4 περιοχές) καθώς και με 100 μg/ml εκχυλίσματος Pistascia Lentiscus και Salvia Sclarea με χρόνο- εξαρτώμενο τρόπο (24, 48, 72 h).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα σταφίδας της Μεσσηνίας και της Νεμέας, καθώς και τα εκχυλίσματα Salvia Sclarea και Pistacia Lentiscus, μείωσαν, ενώ τα εκχυλίσματα σταφίδας της Βοστίτσας και της Κορίνθου, αύξησαν, τον πολλαπλασιασμό των MG-63 κυττάρων με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο. Η επίδραση των οστεοβλαστών με τα εκχυλίσματα σταφίδας (Βοστίτσας, Κορίνθου και Μεσσηνίας) και Salvia Sclarea, στις 24 ώρες, και η επίδραση με τα εκχυλίσματα σταφίδας Κορίνθου και Pistacia Lentiscus, στις 48 ώρες, οδήγησε σε μικρή μείωση του ποσοστού των κυττάρων στη φάση G0/G1 του κυτταρικού κύκλου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα εκχυλίσματα που μελετήθηκαν παρουσίασαν εκλεκτικά καταβολική ή αναβολική δράση στον πολλαπλασιασμό των MG-63 κυττάρων, ενώ προκάλεσαν εν μέρει και καθυστέρηση στη είσοδο των κυττάρων στον κυτταρικό κύκλο. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση των φυτικών εκχυλισμάτων στον οστικό μεταβολισμό και η ενδεχόμενη εφαρμογή τους στη θεραπευτική της οστεοπόρωσης ή άλλων μεταβολικών νοσημάτων του οστού.
Περιγραφή:
iv, 101 σ. : εικ., πίν., διαγρ.