Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερη η εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στους ενήλικες, που σχετίζεται με μεταβολικές καταστάσεις, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και προδιαθέτει για κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρική ανεπάρκεια και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Η παρούσα πτυχιακή μελέτη έχει σκοπό να αναδείξει την πιθανή συμμετοχή της κατανάλωσης ομάδων τροφίμων ή μεμονωμένων τροφίμων στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αυτής. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 64 ατόμων: πενήντα επτά ασθενείς που παρακολουθούνται από το Εξωτερικό Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών και επτά μάρτυρες ταιριασμένοι ένας προς ένα με επτά ασθενείς ως προς το φύλο, την ηλικία και το Δείκτη Μάζας σώματος. Οι μετρήσεις περιελάμβαναν τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, τη λήψη ανθρωπομετρικών παραμέτρων, την ανάλυση σύστασης σώματος, την αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών και διαιτητικής πρόσληψης και την αξιολόγηση Σωματικής Δραστηριότητας. Βρέθηκε ότι καμία ομάδα τροφίμων ή μεμονωμένο τρόφιμο δε φάνηκε να συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, πιθανότατα λόγω ανομοιογένειας του δείγματος ως προς τον αριθμό των υγιών - μαρτύρων. Οι ασθενείς είχαν στατιστικά σημαντική υψηλότερη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και γλυκών. Τέλος, οι ασθενείς είχαν υψηλότερο λόγο περιφέρειας μέσης προς ισχίων και υψηλότερο ποσοστό σπλαγχνικού λίπους σε σχέση με τους υγιείς-μάρτυρες. Συμπερασματικά, οι διατροφικοί παράγοντες που μελετήθηκαν φαίνεται να αλληλεπιδρούν σημαντικά με την εμφάνιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, αλλά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων κρίνεται απαραίτητη η επαναξιολόγηση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της δειγματοληψίας και η περαιτέρω διερεύνηση των επιβαρυντικών παραγόντων για την εμφάνιση της νόσου και των καλύτερων προσεγγίσεων που θα τροποποιήσουν αποτελεσματικά το σύγχρονο τρόπο ζωής.