Περίληψη:
Σκοπός: Η αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και οι μεταβολικές διαταραχές που αφορούν αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσανοχή στη γλυκόζη αποτελούν αναμενόμενες παρενέργειες των άτυπων αντιψυχωσικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο. Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να ερευνήσει την επίδραση ενός διατροφικού προγράμματος στην απώλεια σωματικού βάρους, στη σύσταση σώματος και σε δείκτες όπως η ινσουλίνη και η γλυκόζη ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο στην Ελλάδα οι οποίοι λαμβάνουν ολανζαπίνη.
Μεθοδολογία: Από το σύνολο του αριθμού των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο (ν=60) οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη, 21 συμμετέχοντες (17 γυναίκες και 4 άνδρες) ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Η περίοδος της παρέμβασης διάρκησε 3 μήνες. Οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο οι οποίοι συμμετείχαν, αφορούσαν ηλικίες μεταξύ 18 ετών έως και 55 ετών και παρουσίαζαν ελάχιστο Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο με 30 Kg/m² ενώ το μέσο σωματικό βάρος τους ισούταν με 94,62±4,62 Kg. Ένα διατροφικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε για κάθε συμμετέχων βασισμένο σε ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, κατάσταση υγείας και διαιτητικές ανάγκες. Εκτελέστηκαν μετρήσεις πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση που αφορούσαν ανθρωπομετρία και σύσταση σώματος.
Αποτελέσματα: Παρουσιάστηκαν στατιστικώς σημαντικές μειώσεις που αφορούσαν το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος των ασθενών που συμμετείχαν κατά την έναρξη της μελέτης και μετά την πάροδο 3 μηνών παρέμβασης (P<0,05). Παρόλα αυτά όσον αφορά τους δείκτες ινσουλίνη και γλυκόζη, οι μειώσεις στις τιμές τους δεν φάνηκε να αποτελούν στατιστικά σημαντικά ευρήματα.
Συμπέρασμα: Απώλεια σωματικού βάρους και σωματικού λίπους είναι εφικτή σε άτομα παχύσαρκα τα οποία πάσχουν από σοβαρή ψυχική νόσο και λαμβάνουν αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή, ολανζαπίνη. Όσον αφορά στους δείκτες ινσουλίνης και γλυκόζης των ασθενών της πληθυσμιακής ομάδας αυτής, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο θα πρέπει να περιλαμβάνει την συμβολή ενός ειδικού ο οποίος θα αναλάβει τη διατροφική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.