Περίληψη:
Εισαγωγή: Η συστηματική φλεγμονή είναι μία μικρή αλλά μόνιμη ενεργοποίηση των φλεγμονωδών μηχανισμών, η οποία δε δίνει κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για χρόνιες παθήσεις. Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εγκατάσταση της συστηματικής φλεγμονής. Το ενδιαφέρον πλέον έχει στραφεί στην ποιότητα των υδατανθράκων της δίαιτας και στις γλυκαιμικές και ινσουλιναιμικές αποκρίσεις που προκαλούν. Εισάγεται, λοιπόν, η έννοια του γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) και του γλυκαιμικού φορτίου (ΓΦ). Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ του ΓΔ και του ΓΦ της διατροφής με διάφορα ανθρωπομετρικά, βιοχημικά και κλινικά χαρακτηριστικά, σε πληθυσμούς παιδιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν έρευνες που να εξετάζουν τη συσχέτιση του ΓΔ και του ΓΦ με δείκτες φλεγμονής
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει πιθανές σχέσεις μεταξύ ΓΔ, ΓΦ και προσαρμοσμένου για την προσλαμβανόμενη ενέργεια ΓΦ και των επιπέδων αδιπονεκτίνης ορού, σε ένα πληθυσμό παιδιών
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία συγχρονική (cross-sectional) επιδημιολογική μελέτη. Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 2686 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των ανθρωπομετρικών και βιοχημικών χαρακτηριστικών, ενώ η συλλογή διατροφικών πληροφοριών έγινε με τη μέθοδο της ανάκλησης 24ώρου. Τέλος, μετρήθηκαν τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους ορμόνης αδιπονεκτίνης σε έναν υποπληθυσμό του δείγματος που αποτελούνταν από 480 παιδιά.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν μια θετική συσχέτιση των δεικτών, όπως ο ΔΜΣ, η περιφέρεια μέσης, το ποσοστό σωματικού λίπους, καθώς και το σπλαχνικό λίπος με τον ΓΔ, ενώ αντίστροφη ήταν η σχέση αυτών με το ΓΦ. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του ΓΔ και ΓΦ με δείκτες του λιπιδαιμικού και προφίλ μετά από προσαρμογή για τον ΔΜΣ ή το στάδιο ανάπτυξης. Το ΓΦ βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος, ινσουλίνης, καθώς και με τον δείκτη ινσουλινοαντίστασης HOMA, ενώ αρνητική ήταν η συσχέτιση με τον δείκτη QUICKI. Τέλος, η αδιπονεκτίνη βρέθηκε να σχετίζεται αρνητικά με το ΓΦ, στα κορίτσια, ωστόσο η σχέση αυτή ήταν οριακά μη στατιστικά σημαντική.
Συμπέρασμα: Ο ΓΔ και το ΓΦ φαίνεται να επηρεάζουν τη σύσταση σώματος, καθώς και το γλυκαιμικό προφίλ των παιδιών, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης