Μητροπολιτικές δομές: αναπτυξιακοί παράγοντες ή πολιτικές;

Πτυχιακή Εργασία 8370 415 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μητροπολιτικές δομές: αναπτυξιακοί παράγοντες ή πολιτικές;
Συγγραφέας:
Αντωνίου, Ελένη, Λάμπρος
Περίληψη:
Το μητροπολιτικό φαινόμενο φαίνεται να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για την αστική γεωγραφία μιας και προτείνει εναλλακτικά σχέδια χωρικής οργάνωσης και διακυβέρνησης που δίνουν προτεραιότητα στην ιδία την πόλη.
Μέσα από την παρούσα έρευνα στόχος είναι να εξεταστεί αν είναι εφικτό να μετασχηματιστεί μια μεσαίας εμβελείας πόλη ή σύνολο πόλεων σε μια μητρόπολη. Για να επιτευχτεί κάτι τέτοιο έπρεπε αρχικά να υπάρξει μια γνωριμία με την έννοια της μητρόπολης και τις επιμέρους παραμέτρους της. Στην συνεχεία μια γνωριμία με την περιοχή μελέτης και τέλος μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η πραγματικότητα μιας τέτοιας προσπάθειας στον θεσσαλικό χώρο.
Κατά την εκπόνηση της παρούσας μελέτης, το κείμενο χωρίζεται σε δυο νοητά μέρη που αφορούν αφ’ ενός το σύστημα της μητρόπολης όπως αυτή συναντάται την παγκόσμια βιβλιογραφία μέσα από τα διεθνή σχήματα, ενώ στο δεύτερο μέρος γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί το μητροπολιτικό φαινόμενο όπως αυτό νωρίτερα παρουσιάζεται στα ελληνικά χωρικά πλαίσια, να εφαρμοστεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις πέραν των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας τίθενται θέματα όπως, η παγκόσμια διάσταση του φαινόμενου , σχεδιασμοί και πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα , εξετάζονται αναλυτικά οι εκφάνσεις του φαινόμενου όπως έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχειά που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το φαινόμενο.
Στην συνεχεία εξετάζεται τα ελληνικά σχήματα μητροπολιτικού σχεδιασμού και το κατά πόσο έχει αυτό εφαρμοστικοτητα όπως έχει καταγράφει μέχρι σήμερα.
Γίνεται μια μελέτη για την περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα για το δίπολο Βόλου – Λάρισας με βάση τόσο τα κοινά σχεδία που φαίνεται να εκπονούνται στην περιοχή όσο και την διεξαγωγή των Μεσογειακών αγώνων του 2013 που θα επιφέρουν αλλαγές στην περιοχή.
Στόχος της μελέτης είναι να εξεταστεί εάν υπάρχει εφαρμοστικοτητα μητροπολεοποιησης στο παρόν δίπολο καθώς επίσης και εάν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί αν η μητροπολιτικές διατάξεις λειτουργούν ως οργανωμένες πολιτικές ή πρόκειται για απλούς αναπτυξιακούς παράγοντες προκειμένου να δοθεί ώθηση στην περιοχή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-05-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Μητροπολιτικές περιοχές
Metropolitan areas
Μητροπολιτική κυβέρνηση
Metropolitan government
Γεωγραφία, Αστική
Urban geography
Περιγραφή:
136 σ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, antoniou.pdf