Περίληψη:
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων αποτελεί η αθηροσκληρωτική διαδικασία, αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης ελαιολάδου έναντι της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει καταγραφεί σε πληθώρα επι-δημιολογικών μελετών και κλινικών δοκιμών, ενώ παράλληλα έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτες με ζωικά πρότυπα αθηρογένεσης. Μέχρι πρόσφατα, η καρδιοπροστατευτική δράση του ελαιολάδου αποδιδόταν αποκλειστικά στο ελαϊκό οξύ. Εντούτοις, σειρά μελετών υποδυκνείει οτι οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου οφείλονται πιθανά και στα αντιοξειδωτικά μικροσυστατικά του.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να γίνει συγκριτική αξιολόγηση της επίδρασης των μακρο- και μικρο-συστατικών ελαιολάδου σε ζωικό πρότυπο δυσλιπιδαιμίας.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 64 αρσενικούς αρουραίους τύπου Wistar που κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε 8 ισάριθμες ομάδες. Στα ζωικά αυτά πρότυπα αναπτύχθηκε διατροφικά δυσλιπιδαιμία με χρήση χοληστερόλης και μελετήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης ελαίου σε δείκτες οξείδωσης και φλεγμονής. Τα έλαια που επιλέχθηκαν προς μελέτη διέφεραν μεταξύ τους ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων και ως προς την παρουσία ή μη βιοδραστικών μικροσυστατικών (φαινολικών συστατικών). Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, καθώς και τροποποιημένα έλαια, εμπλουτισμένα ή απογυμνωμένα από μικροσυστατικά. Η διατροφική παρέμβαση διήρκησε 2 μήνες. Αξιολογήθηκαν τα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-a) και της μηλονικής διαλδεΰδης (MDA) σε δύο ιστούς, ήπαρ και καρδιά. Στην περίπτωση του ήπατος διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση ελαίων οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων TNF-a και MDA συγκριτικά με τη δυσλιπιδαιμική ομάδα (αρνητικού ελέγχου). Ανάλογη συμπεριφορά παρουσιάστηκε και στην περίπτωση του ιστού της καρδιάς. Επιπλέον όμως, στον ιστό της καρδιάς διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων του TNF-a στην ομάδα που ελάμβανε ηλιέλαιο εμπλουτισμένο με βιοδραστικά συστατικά και των επιπέδων της MDA στις ομάδες που ελάμβαναν ελαιόλαδο και εμπλουτισμένο ηλιέλαιο. Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή επιβεβαιώθηκε οτι τα φαινολικά συστατικά εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καταστέλλοντας την αθηροσκληρωτική διαδικασία και προστατεύοντας, κατά συνέπεια, από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.