Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διατροφικής παρέμβασης με θετικούς στόχους σε ασθενείς με Μ.Σ.

Μεταπτυχιακή Εργασία 8180 654 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διατροφικής παρέμβασης με θετικούς στόχους σε ασθενείς με Μ.Σ.
Συγγραφέας:
Ιωαννίδου, Μαρία
Περίληψη:
Τα παγκόσμια δεδομένα για το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) δείχνουν ότι έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις την τελευταία δεκαετία. Το NCEP προτείνει την αλλαγή του τρόπου ζωής (διατροφικές συνήθειες και την σωματική δραστηριότητα) ως πρώτο και κύριο βήμα στη θεραπεία του ΜΣ. Παρόλα αυτά λίγες είναι οι μελέτες που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του ΜΣ μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι αρκετά για τον καθορισμό της καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισής του. Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να εξετάσει την επίδραση παρέμβασης, η οποία περιλαμβάνει μόνο ¨θετικούς¨ στόχους, στην αντιμετώπιση του ΜΣ.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετέχουν 42 ασθενείς με ΜΣ (19 άντρες). Η διάγνωση του ΜΣ έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια του ΑΗΑ (2006). Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες: 1. ομάδα συμβατικής φροντίδας (Συμβ.Φρ.), στην οποία παρέχεται η κλασική νοσοκομειακή φροντίδα, 2. ομάδα με θετικούς και αρνητικούς στόχους (Θ/Α.Στόχοι), όπου δίνονται συστάσεις για αυξηση λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριού, σωματικής δραστηριότητας και παράλληλα μείωση κορεσμένων λιπαρών, γλυκών και αλατιού και 3. ομάδα θετικοί στόχοι (Θετ.Στόχοι), στην οποία δίνονται οδηγίες μόνο για αύξηση λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριού, οσπρίων, σωματικής δραστηριότητας και οπότε το αίσθημα του περιορισμού είναι μειωμένο. Στις ομάδες Θ/Α.Στόχοι και Θετ.Στόχοι γίνεται επιπλέον παρέμβαση με ατομικές συνεδρίες με διαιτολόγο για 6 μήνες (1 συνεδρία/ 15 ημέρες τους πρώτους 2 μήνες και 1 συνεδρία /μήνα τους 4 επόμενους μήνες). Αξιολόγηση των ασθενών γίνεται κατά την έναρξη της παρέμβασης και μετά το πέρας των 6 μηνών.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε στις ομάδες Θ/Α.Στόχοι και Θετ.Στόχοι στατιστικά σημαντική μείωση σωματικού βάρους (Ρ<0,01), δείκτη μάζας σώματος (Ρ<0,01), περιφέρειας μέσης (Ρ<0,01), τριγλυκεριδίων (Ρ<0,05) και διαστολικής πίεσης (Ρ<0,05). Η ομάδα Συμβ.Φρ. δεν παρουσίασε καμία στατιστικά σημαντική βελτίωση.
Συμπεράσματα: Η ομάδα Θετ.Στόχοι φάνηκε εξίσου αποτελεσματική με την ομάδα Θ/Α.Στόχοι στη βελτίωση παραγόντων του ΜΣ. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι μέτρια απώλεια σωματικού βάρους, της τάξης του 4-5%, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά κάποιους από τους παράγοντες του ΜΣ. Παρόλα αυτά, μεγαλύτερος αριθμός δείγματος κρίνεται απαραίτητος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-10-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Μεταβολικό σύνδρομο
Metabolic syndrome
Διατροφικές διαταραχές - Διαιτητική θεραπεία
Nutrition disorders - Diet therapy
Περιγραφή:
75 σ., εικ., πίν., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Iwannidou.pdf