Περίληψη:
Το ενδιαφέρον για το ρόλο των αντιοξειδωτικών ενώσεων στην υγεία του ανθρώπου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωσή τους, κυρίως ως συμπληρώματα διατροφής, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη αναφέρεται η χημεία των αντιοξειδωτικών ουσιών, οι μηχανισμοί δράσης καθώς επίσης και οι πηγές τους. Ακόμη, αναφέρονται επιδημιολογικά και πειραματικά στοιχεία τα οποία οδηγούν στην άποψη της προστατευτικής δράσεως τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και σε πληθώρα άλλων παθήσεων. Συνοπτικά παρατίθενται παθοφυσιολογικά στοιχεία αναφορικά με τη δημιουργία και εξέλιξη των παθήσεων αυτών. Ακόμη περιγράφονται – στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό με τις ως τώρα επιστημονικές γνώσεις – η πέψη, απορρόφηση, ο μεταβολισμός στο σώμα και η απέκκριση των πολυφαινολών του τσαγιού. Η συγγραφή του θεωρητικού μέρους βασίστηκε σε μια εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Στο πειραματικό μέρος περιγράφεται αναλυτικά όλη η πειραματική διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό της βιοδιαθεσιμότητας των πολυφαινολών του τσαγιού και σχολιάζονται κριτικά τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έγινε εκτίμηση της ολικής αντιοξειδωτικής δράσης (στο αίμα και στα ούρα) με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των πολυφαινολών έγινε με HPLC (Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης) με ανιχνευτή UV (DAD)/FLD και με Τριχοειδή Αέρια Χρωματογραφία (CGC) με ανιχνευτή φασματοσκοπίας μάζας MSD (TIC).
Έγινε αιμοληψία και συλλογή ούρων 24ώρου σε ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι κατανάλωσαν συγκεκριμένη ποσότητα τσαγιού. Έγινε ανάκληση 24ώρου στους εθελοντές και έλεγχος της διατροφικής πρόσληψης σε ενδιάμεσα διαστήματα βάσει ερωτηματολογίων. Από τα δείγματα αίματος έγινε παραλαβή του πλάσματος, καταβύθιση των πρωτεϊνών, εκχύλιση με διαλύτη μέτριας πολικότητας και παραγωγοποίηση του εκχυλίσματος πριν από την ανάλυσή του.