Περίληψη:
Η ασκησιογενής μυϊκή βλάβη και ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος που τη συνοδεύει αποτελούν συχνό φαινόμενο σε αθλητές υψηλού επιπέδου που επιδίδονται σε αγώνες και προπονήσεις υψηλών εντάσεων, όπως οι ποδοσφαιριστές, αποτρέποντας τους από την άμεση επάνοδο τους στις προπονητικές και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες και οι διαδικασίες φλεγμονής που προκαλούνται λόγω μυϊκής βλάβης κατά τη διάρκεια αγώνα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των αθλητών ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αγωνιστικής περιόδου. Το βόειο πρωτόγαλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μάκρο- και μκροθρεπτικά συστατικά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ανοσοσφαιρίνες και αυξητικούς παράγοντες. Οι ιδιότητες του αυτές το καθιστούν ένα συμπλήρωμα διατροφής που δυνητικά θα μπορούσε βοηθήσει τον ποδοσφαιριστή να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση του ταχύτερα ή βιώνοντας ηπιότερα συμπτώματα μυϊκής βλάβης.
Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης της χορήγησης εμπορικά διαθέσιμου σκευάσματος πρωτογάλατος (3,2g/ημέρα, 6 εβδομάδες) σε αιματολογικούς, βιοχημικούς και εργομετρικούς δείκτες ΚΜΠ μετά από πρωτόκολλο διαλλειματικής άσκησης που προσομοιάζει αγώνα ποδοσφαίρου (Loughborough Intermittent Shuttle Test, LIST). Ως εικονικό σκεύασμα χρησιμοποιήθηκε πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Παράλληλα επιχειρήθηκε ένας αδρός χαρακτηρισμός του λιποειδικού περιεχομένου στερεού και υγρού πρωτογάλατος και η σύγκριση του με αντίστοιχα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος.
Το ολικά λιποειδή του υγρού πρωτογάλατος υπερείχαν σε όλα τα περιεχόμενα συστατικά που προσδιορίστηκαν (λιπιδικός φώσφορος, σάκχαρα, φαινολίκες ενώσεις) έναντι του αντίστοιχων στερεού πρωτογάλατος και των πρωτεϊνών ορού. Γενικότερα, η σύσταση του υγρού έναντι στερεού πρωτογάλατος διαφέρει σημαντικά γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διαφορετικά σκευάσματα. Κανένα εκχύλισμα δεν εμφάνισε ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι της λιποξυγονάσης από σόγια. Το LIST προκάλεσε ΑΜΒ και ΚΜΠ στους εθελοντές, όπως παρατηρήθηκε από την σημαντική αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων, του ποσοστού των ουδετερόφιλων, την αύξηση της VAS, τη μείωση της μέγιστης ισομετρικής ροπής και της αλτικής ικανότητας. Η χορήγηση του πρωτογάλατος δεν διαφοροποίησε τη μεταβολή των αιματολογικών δεκτών και του πόνου, αλλά δεν ανέστειλε την αύξηση της CK ενώ μετρίασε την μείωση της μέγιστης ισομετρικής ικανότητας και της απόδοσης της αλτικής ικανότητας. Δεδομένου του μικρού αριθμού εθελοντών τα αποτελέσματα θεωρούνται πρόδρομα αλλά ενθαρρυντικά όσον αφορά την ικανότητα του βόειου πρωτογάλατος να μειώνει δείκτες ΑΜΒ.