Περίληψη:
Υπόβαθρο: Η μελέτη της επίδραση της κατανάλωσης καφέ τόσο στο αίσθημα της πείνας όσο και στη διαιτητική πρόσληψη αποτελεί πρόκληση της σύγχρονης έρευνας εάν ληφθεί υπόψη ότι τα ήδη υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα είναι ελάχιστα. Στη ρύθμιση της διαιτητικής πρόσληψης πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού, στην εμφάνιση των οποίων εμπλέκονται πολύπλοκοι φυσιολογικοί μηχανισμοί, πολλοί εκ των οποίων εξαρτώνται
τόσο από τη περιεκτικότητα της δίαιτας σε θρεπτικά συστατικά όσο και από τη συχνότητα
κατανάλωσης τροφίμων. Σκοπός: Η μελέτη της επίδραση της κατανάλωσης καφέ με ή χωρίς καφεΐνη στα αισθήματα της πείνας, του κορεσμού και της επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού καθώς και στη διαιτητική πρόσληψη υγιών ανδρών. Μεθοδολογία: Μονή τυφλή, διπλά διασταυρούμενη, τυχαιοποιημένη μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 16 υγιείς άνδρες,, φυσιολογικού σωματικού βάρους ή ελαφρώς υπέρβαροι. Τα υποκείμενα αισθήματα της πείνας, του κορεσμού και της επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού αξιολογήθηκαν έπειτα από τη κατανάλωση των διαφορετικών πρωινών γευμάτων, ανά 15 λεπτά για τη πρώτη μισή ώρα και κάθε 30 λεπτά για τις υπόλοιπες τρείς. Συγχρόνως, αξιολογήθηκε η ενεργειακή πρόσληψη των εθελοντών τόσο κατά τη διάρκεια του ‘’ad libitum’’ γεύματος όσο και στο σύνολο της ημέρας. Αποτελέσματα: Η ενεργειακή πρόσληψη των εθελοντών τόσο κατά τη διάρκεια του ‘’ad libitum’’ γεύματος όσο και στο σύνολο της ημέρας δεν φαίνεται να διαφέρει στατιστικά σημαντικά μεταξύ των εθελοντών ως απόκριση στο διαφορετικό πρωινό γεύμα. Η ίδια έλλειψη στατιστικής σημαντικότητας παρατηρείται και κατά την αξιολόγηση των αισθημάτων πείνας,
κορεσμού και επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού τόσο συνολικά κατά τη διάρκεια των 4 ωρών όσο και στις επιμέρους χρονικές στιγμές.
Επίλογος: Συμπερασματικά φαίνεται ότι τα αισθήματα της πείνας, πληρότητας και επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού καθώς και η ενεργειακή πρόσληψη τόσο κατά τη διάρκεια του ‘’ad libitum’’ γεύματος όσο και στο υπόλοιπο της ημέρας, δεν διαφοροποιούνται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης καφέ με ή χωρίς καφεΐνη κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος. Δεδομένου ωστόσο ότι η συνολική ενεργειακή πρόσληψη τείνει να είναι χαμηλότερη μετά τη κατανάλωση
καφέ με καφεΐνη, γεγονός που συμβαδίζει άλλωστε και με την τάση για χαμηλότερα σκορ στα επίπεδα πείνας και επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού και υψηλότερα σκορ στο αίσθημα πληρότητας, επιπλέον μελέτες απαιτούνται για τη διερεύνηση της παραπάνω σχέσης.