Αποτελεσματικότητα διατροφικών παρεμβάσεων μέσω τηλεφώνου σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο

Πτυχιακή Εργασία 7845 773 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτελεσματικότητα διατροφικών παρεμβάσεων μέσω τηλεφώνου σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο
Συγγραφέας:
Μιχαλάκη, Ειρήνη
Περίληψη:
Θεωρητικό υπόβαθρο: Η διατροφή σχετίζεται με την πρόληψη και την θεραπεία χρόνιων νοσημάτων. Μπορεί να λειτουργεί και επικουρικά , όπως στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η προσκόλληση στις συστάσεις όμως δεν είναι ικανοποιητική λόγω παραγόντων που σχετίζονται είτε με το ίδιο το άτομο, είτε με το ευρύτερο περιβάλλον του, είτε με τον τρόπο παρέμβασης. Επομένως, νέοι τρόποι παρέμβασης όπως μέσω τηλεφώνου, πραγματοποιούνται προκειμένου να αυξηθεί η προσκόλληση.
Σκοπός: Να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών τύπων παρεμβάσεων, (τηλεφωνικές συνεδρίες και κατά πρόσωπο) στην πορεία, τόσο στο μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) όσο και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), αξιολογώντας δείκτες υγείας και διατροφικούς παράγοντες.
Μεθοδολογία: Η μελέτη διήρκησε 6 μήνες και συμμετείχαν 22 άτομα με διάγνωση μεταβολικού συνδρόμου και 12 άτομα με διάγνωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε 2 ομάδες: α) Ομάδα Α, η οποία περιλάμβανε πέντε τηλεφωνικές επικοινωνίες (1 κάθε μήνα), β) Ομάδα Β, η οποία περιλάμβανε προσωπικές συνεδρίες. Αξιολόγηση έγινε στην αρχή της μελέτης και στους 6 μήνες.
Αποτελέσματα: Πριν την έναρξη, οι δύο ομάδες με ΜΣ διέφεραν στατιστικά σημαντικά στο μορφωτικό επίπεδο (p=0.102) και το μέσο ετήσιο εισόδημα (p=0,054), ενώ στην ΡΑ στην ηλικία (p=0,054). Μετά από 6 μήνες παρέμβαση, στο ΜΣ, η ομάδα Α μείωσε στατιστικά σημαντικά τα τριγλυκερίδια (p=0.018) και την LDLC (p=0,018) ενώ η ομάδα Β την περιφέρεια μέσης (p=0,008), τα τριγλυκερίδια (p=0,007), την LDLC (p=0.005), την διαστολική αρτηριακή πίεση (p=0,046), τον ΔΜΣ (p=0,008) και κάποια διατροφικά. Για την ΡΑ, η ομάδα Β μείωσε τις τιμές στο ΗΑQ (p=0,068), ενώ και οι δύο ομάδες εμφάνισαν τάση για αύξηση των τιμών του DAS28 (για την ομάδα Α p=0,109 και p=0,180 για την Β) καθώς και βελτίωση σε κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά.
Συμπεράσματα :Σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται αποτελεσματικότερη η κατά πρόσωπο παρέμβαση ενώ στην ρευματοειδή αρθρίτιδα υπάρχει μια τάση προς αυτό. Βέβαια, για σαφέστερα αποτελέσματα και την γενίκευσή τους στο γενικό πληθυσμό, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με μεγαλύτερο δείγμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-10-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Μεταβολικό σύνδρομο
Χρόνιες ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Περιγραφή:
85 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0