Συσχέτιση διατροφικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών με δείκτες θρόμβωσης, φλεγμονής και λιπιδαιμικού προφίλ ανδρών και γυναικών από τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ

Πτυχιακή Εργασία 7781 751 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση διατροφικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών με δείκτες θρόμβωσης, φλεγμονής και λιπιδαιμικού προφίλ ανδρών και γυναικών από τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ
Συγγραφέας:
Ξενάκη, Αναστασία
Περίληψη:
Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών με σημαντική προστατευτική δράση για την υγεία του ανθρώπου. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μια θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε πολυφαινόλες και στην μειωμένη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων ειδών νεοπλασιών. Ακόμη, στις πολυφαινόλες αποδίδεται μέρος της προστατευτικής ικανότητας της Μεσογειακής Διατροφής.
Ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της συσχέτισης διατροφικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών με δείκτες θρόμβωσης, φλεγμονής και λιπιδαιμικού προφίλ ανδρών και γυναικών από τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ, καθώς και η διερεύνηση της περιεκτικότητας της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής σε πολυφαινόλες.
Ως δεδομένα για την περιεκτικότητα των διάφορων τροφίμων σε πολυφαινόλες, χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων του USDA. Τα δεδομένα αυτά χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την ομάδα τροφίμων, υπολογίστηκε η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των μερίδων και ακολούθησε υπολογισμός στατιστικών δεδομένων για αυτές τις πληροφορίες. Τα δεδομένα αυτά ανάχθηκαν στη Μεσογειακή πυραμίδα.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, παρατίθενται αναλυτικά στο ερευνητικό μέρος της παρούσας πτυχιακής μελέτης. Επίσης, στο 8ο Κεφάλαιο γίνεται σχολιασμός και ανάλυση του θεωρητικού μέρους και των αποτελεσμάτων. Στο θεωρητικό μέρος γίνεται αναφορά στη χημεία των πολυφαινολών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα φλαβονοειδή, τις προανθοκυανιδίνες και τις ισοφλαβόνες, όπως επίσης στη μεσογειακή διατροφή, στη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ και στην δημιουργία βάσεων δεδομένων συστατικών τροφίμων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2006-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Αντιοξειδωτικά - Υγιειονολογικές απόψεις
Διατροφή - Υγεία
Περιγραφή:
150 σ. : εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki15.pdf