Αξιολόγηση παρέμβασης για τη διατήρηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής και στο βάρος σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά

Μεταπτυχιακή Εργασία 7755 690 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση παρέμβασης για τη διατήρηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής και στο βάρος σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά
Συγγραφέας:
Καίσαρη, Παναγιώτα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους, τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις. Τα ήδη υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, αν και βραχυπρόθεσμα φαίνεται να σχετίζονται με βελτίωση της κατάστασης του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας, σε μακροχρόνιο επίπεδο μάλλον κρίνονται ως «ανεπιτυχή». Η ανάπτυξη προγραμμάτων εστιασμένων στη διατήρηση της απώλειας βάρους και η ένταξή τους στα ήδη θεραπευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους φαίνεται αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν μακροχρόνια αποτελέσματα.
Σκοπός: Ο έλεγχος της διατήρησης της απώλειας βάρους στον 1 χρόνο, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, έπειτα από τη συμμετοχή τους σε ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 3 μηνών, καθώς και η πιλοτική αξιολόγηση ενός προγράμματος εστιασμένου στη διατήρηση της απώλειας βάρους και των αλλαγών στο τρόπο ζωής, σε 3 παιδιά.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 7-12 ετών, που επισκέπτονταν το εξωτερικό ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Συνολικά, παρουσιάζονται δεδομένα από την ενός παρακολούθηση 10 παιδιών. Εντούτοις, ενώ 7 από τα παιδιά έλαβαν τη «συμβατική παρακολούθηση» μετά το πέρας του 3μηνου προγράμματος απώλειας βάρους, τα υπόλοιπα 3 παιδιά έλαβαν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα «εντατικής παρακολούθησης» το οποίο αναπτύχθηκε, και το οποίο εστίαζε στη διατήρηση των αλλαγών στο τρόπο ζωής και στο σωματικό βάρος.
Αποτελέσματα: Τα παιδιά της ομάδας «συμβατικής παρακολούθησης» αν και πέτυχαν να μειώσουν στατιστικά σημαντικά το ποσοστό του υπέρβαρου στους 3 μήνες ( ̴ 3%) , στους 12 μήνες δεν κατάφεραν να επιτύχουν κάποια σημαντική μείωση στο ποσοστό του υπέρβαρου σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα. Μεταξύ του 3ου και 12ου μήνα παρατηρήθηκε μια τάση αύξησης του ποσοστού του υπέρβαρου, παράλληλα με μια στατιστικά σημαντική μείωση του συνολικού ημερήσιου χρόνου σωματικής δραστηριότητας. Όσον αφορά στα παιδιά της ομάδας «εντατικής παρακολούθησης», στους 12 μήνες, 2 από τα 3 παιδιά όχι μόνο πέτυχαν να διατηρήσουν τη μείωση του ποσοστού του υπέρβαρου που είχε επιτευχθεί, αλλά σημείωσαν και περεταίρω μείωση. Εντούτοις, 1 παιδί δεν πέτυχε να διατηρήσει το μειωμένο ποσοστό υπέρβαρου. Μάλιστα, στους 12 μήνες το ποσοστό του υπέρβαρού του ήταν υψηλότερο από αυτό στην αρχή της μελέτης.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η συνήθης, συμβατική παρακολούθηση δεν επαρκεί στη προσπάθεια διατήρησης των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί στο σωματικό βάρος υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ως αποτέλεσμα συμμετοχής τους σε ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρος. Η ανάγκη ανάπτυξης ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων, εστιασμένων στη διατήρηση της απώλειας βάρους και η ένταξή τους στα ήδη υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα κρίνεται επιτακτική. Τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα «εντατικής παρακολούθησης» το οποίο αναπτύχθηκε είναι σχετικά θετικά αλλά πολύ περιορισμένα, και η διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποδοτικότητά του είναι σίγουρα επισφαλής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία στα παιδιά
Σωματικό βάρος - Παιδιά
Τρόπος ζωής
Διατροφικές συνήθειες - Παιδιά
Περιγραφή:
141 σ. : πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Kaisari_Panagiota.pdf