Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων εμπλουτισμένων με αντιοξειδωτικά και υπολιπιδαιμικά συστατικά στη δραστικότητα του ενζύμου PAF ακετυλοϋδρολάση, σε ορό και λευκοκύτταρα υπερλιπιδαιμικών ενηλίκων
Περίληψη:
Σκοπός: Εξαιτίας της μοναδικότητας του μηχανισμού δράσης της Lp-PLA2 & του πιθανού αιτιολογικού ρόλου της στην αθηρογένεση, η Lp-PLA2 φαίνεται να αποτελεί ένα σύνδεσμο μεταξύ του μεταβολισμού των λιπιδίων & της φλεγμονώδους απάντησης. Η μέτρησή της στο πλάσμα φαίνεται να χρησιμεύει στην αναγνώριση υποκειμένων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια. Ο σκοπός της μελέτης που διεξήχθη ήταν η αποτελεσματικότητα ενός τρίμηνου συμβουλευτικού προγράμματος για την διατροφή & τον τρόπο ζωής (μόνο του ή σε συνδυασμό με την χρήση γάλατος εμπλουτισμένο με φυτοστερόλες, ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα & αντιοξειδωτικές βιταμίνες), στην μείωση των επιπέδων της δραστικότητας της Lp-PLA2 & στη συσχέτιση των αλλαγών που σημειώθηκαν στους βιοχημικούς και ανθρωπομετρικούς δείκτες με τις αλλαγές στη δραστικότητα της Lp-PLA2.
Σχεδιασμός: Τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή μελέτη παρέμβασης
Υλικά & Μέθοδοι: Ένα ομοιογενές δείγμα 95 ατόμων που εμφάνισαν ήπια υπερχοληστερολαιμία (40-60ετών) τυχαιοποιήθηκε σε 3 ομάδες: στην ομάδα παρέμβασης με το εμπλουτισμένο με γάλα (PhG.: n=33), σε μια ομάδα με γάλα placebo (PG: n=31) & στην ομάδα ελέγχου (CG: n=31). Οι εθελοντές της PHG & της PG παρακολούθησαν εβδομαδιαίες συνεδρίες διατροφικής συμπεριφοράς & άσκησης, οι εθελοντές της CG έλαβαν ένα φυλλάδιο με γενικές συμβουλές σε θέματα διατροφικής συμπεριφοράς & άσκησης χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Στα άτομα μετρήθηκε η δραστικότητα της Lp-PLA2 στην αρχή της παρέμβασης, στον 1 μήνα & στους 3 μήνες μετά την παρέμβαση & συσχετίστηκε με βιοχημικούς, ανθρωπομετρικούς & συμπεριφορικούς δείκτες. Χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής συσχέτισης Pearson για την εύρεση στατιστικά σημαντικών συσχετίσεων. Η αξιολόγηση της ελεγχόμενης υπόθεσης έγινε με τη χρήση της «Ανάλυσης Διακύμανσης Πολλαπλών Μετρήσεων (Repeated measures ANOVA)».
Αποτελέσματα: Η διαφορά της δραστικότητας της LpPLA2 ανάμεσα στα 2 φύλα, ήταν στατιστικά σημαντική, με τους άνδρες να εμφανίζουν πιο αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σχετικά με τα διατροφικά χαρακτηριστικά & τη φυσική δραστηριότητα δε βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Δε παρατηρήθηκαν διαφορές σε βιοχημικά & ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά μεταξύ των 3 υπό-εξέταση ομάδων κατά την έναρξη της μελέτης, υποδεικνύοντας έτσι μία ομοιογένεια μεταξύ των υποκειμένων στις 3 ομάδες πριν την έναρξη της παρέμβασης. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν οι αναμενόμενες συσχετίσεις των επιπέδων της δραστικότητας της LpPLA2 με την TC, την LDL-C, τα τριγλυκερίδια & την Apo B εμφανίζοντας στατιστικά σημαντική, θετική συσχέτιση στο σύνολο του πληθυσμού αλλά & στα φύλα & στις 3 χρονικές στιγμές της παρέμβασης (baseline, follow-up1 & follow-up2). Όσον αφορά την HDL-C έδειξε στατιστικά σημαντική, αρνητική συσχέτιση στο συνολικό & οριακά στον ανδρικό πληθυσμό πάλι & στις 3 χρονικές στιγμές της παρέμβασης. Από την αρχή ως & μετά τους 3 μήνες της μελέτης, αρνητική συσχέτιση παρουσίασε η πρόσληψη της λακτόζης στο σύνολο του πληθυσμού & στους άνδρες που αντικατοπτρίζεται μερικώς στην αρνητική συσχέτιση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων με τη δραστικότητα της LpPLA2. Τέλος, στον 1 & στους 3 μήνες μετά την παρέμβαση η δραστικότητα της LpPLA2 αυξήθηκε στην ομάδα ελέγχου, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε στην ομάδα με γάλα placebo & στην ομάδα παρέμβασης με το εμπλουτισμένο με φυτοστερόλες γάλα.
Συμπέρασμα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μετά από πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης διάρκειας 3 μηνών σε ήπια υπερχοληστερολαιμικά ατόμα, έδειξαν ότι παρόλο που στην ομάδα ελέγχου η δραστικότητα της LpPLA2 αυξάνει στον 1 & στους 3 μήνες μετά την παρέμβαση, η χορήγηση εμπλουτισμένου με φυτοστερόλες ή placebo γάλακτος αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων της δραστικότητας της LpPLA2 που παρατηρείται στην ομάδα ελέγχου.