Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική έχει θέμα την εξέλιξη της κοινωνικής οικονομίας τόσο ιστορικά όσο και εννοιολογικά και το ρόλο της στην απασχόληση και στην καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης που τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα. Στόχος της εργασίας είναι να διερευνήσει τις απόψεις γύρω από τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και η εξοικείωση του κόσμου με τέτοιες δομές.
Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός η έρευνα ξεκίνησε με τη μέθοδο των ποιοτικών συνεντεύξεων σε ιδρυτικά μέλη εγχειρημάτων αλληλέγγυας οικονομίας (αλληλέγγυου εμπορίου, εκδόσεις, χώρος εστίασης και επισκευές υπολογιστών, κατασκευή ιστοσελίδων και προγραμματισμός). Τα στοιχεία των συνεντεύξεων μας έδωσαν μία πολύ καλή εικόνα για τον τρόπο και τις αρχές της εργασίας σε τέτοιους χώρους καθώς και τις αιτίες και τα κίνητρα που οδήγησαν στη σύστασή τους.
Το δεύτερο στάδιο της έρευνας αφορούσε το ευρύ κοινό και γι’ αυτό το λόγο διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε τυχαίο δείγμα 200 ατόμων, το οποίο επεξεργάστηκε μέσω του στατιστικού προγράμματος SPSS. Η μέθοδος με την οποία επεξεργάστηκαν τα ευρήματα ήταν η περιγραφική στατιστική και η ανάλυση κατά συστάδες. Από την επεξεργασία των δεδομένων με τη μέθοδο ανάλυση σε συστάδες, δημιουργήθηκαν τέσσερις συστάδες: η συστάδα των αρνητικών, των επιφυλακτικών, των θετικών και των ένθερμων υποστηρικτών. Όλες οι παραπάνω ομάδες αποτελούνται από άτομα που γνωρίζουν την έννοια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η ειδοποιός διαφορά είναι πόσο πιστεύουν ότι αυτά τα εγχειρήματα είναι ικανά να δώσουν λύσεις σε περιόδους κρίσης.
Περιγραφή:
191 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.