Περίληψη:
Η εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων θεωρείται μια από τις κυριότερες αιτίες αύξησης του ρυθμού νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα μας. Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν τη συσχέτιση ανάμεσα στην εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί το άτομο κατά την παιδική του ηλικία. Παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα είναι η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό (γενετική προδιάθεση), το αυξημένο σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση, το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί μεγαλώνει καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως αυτό-εκτίμηση, αυτό-αποτελεσματικότητα και εικόνα σώματος. Αν και οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου δεν παραμένουν σταθερές αλλά μεταβάλλονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο, οι βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής διαμορφώνονται νωρίς από την παιδική κιόλας ηλικία. Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρά στην σωματική και πνευματική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής των παιδιών με σημαντικότερη την επίδραση του οικογενειακού, κοινωνικού και του σχολικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική στην ηλικία αυτή είναι η επιρροή που ασκούν γονείς, φίλοι και συνομήλικοι αλλά και η τηλεόραση που επηρεάζει όχι μόνο την επιλογή και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων αλλά και τα επίπεδα άσκησης του παιδιού απομακρύνοντάς το από άλλες δραστηριότητες όπως αθλήματα, παιχνίδι κλπ και ωθώντας το σε μια ολοένα και περισσότερο καθιστική ζωή. Τέλος, το σχολικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει και αυτό στη διαμόρφωση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών όπως προώθηση υγιεινών τροφίμων στο κυλικείο, επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις στο χώρο του σχολείου ώστε οι μαθητές να μπορούν να ασκούνται συστηματικά, οργάνωση δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον (πχ ανακύκλωση) κ α.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι φανερό ότι το σχολείο αποτελεί έναν κατάλληλο χώρο εντοπισμού των παραγόντων εκείνων που μπορεί να οδηγούν τους μαθητές σε λανθασμένες συμπεριφορές απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, η παρούσα μελέτη εστιάζει στην καταγραφή και τον εντοπισμό των παραγόντων εκείνων που μπορεί να επηρεάσουν τους δείκτες υγείας των μαθητών μέσα στο σχολικό περιβάλλον αξιολογώντας ταυτόχρονα και σχολικές παραμέτρους που μπορεί να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην πρόληψη και την προστασία της υγείας των μαθητών