Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κατανάλωσης διαφορετικών ποσοτήτων καφεΐνης στη διαιτητική πρόσληψη, στα αισθήματα πείνας και κορεσμού, καθώς και σε βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την όρεξη
Περίληψη:
Ο ρόλος του καφέ στην ενεργειακή πρόσληψη δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Η παρούσα μελέτη αξιολογεί την επίδραση διαφορετικών δόσεων καφέ στην ενεργειακή πρόσληψη, τα αισθήματα της όρεξης, και τη συγκέντρωση γλυκόζης αίματος.
13 υγιείς άντρες, συστηματικοί καταναλωτές καφέ, φυσιολογικού βάρους και υπέρβαροι/παχύσαρκοι, συμμετείχαν με τυχαία σειρά σε 3 δοκιμασίες. Κάθε δοκιμασία περιελάμβανε την κατανάλωση τυποποιημένου πρωινού γεύματος μαζί με: 200 mL καφέ με 3 mg καφεΐνης/kg σωματικού βάρους (ΣΒ) ή 200 mL καφέ με 6 mg καφεΐνης/kg ΣΒ ή 200 mL νερό. Πραγματοποιήθηκε αιμοληψία σε νηστεία, μετά το πρωινό γεύμα, και 15, 30, 60, 90, 120, 150 και 180 λεπτά μετά. Τις ίδιες χρονικές στιγμές αξιολογήθηκε η όρεξη με κλίμακες VAS (Visual Analogue Scales). Τέλος, προσφέρθηκε στους εθελοντές ad libitum μεσημεριανό γεύμα, το οποίο καταγράφηκε λεπτομερώς. Καταγράφηκε επίσης η διαιτητική πρόσληψη της υπόλοιπης και της προηγούμενης ημέρας.
Η πρόσληψη ενέργειας στο ad libitum γεύμα δεν διέφερε μεταξύ των δοκιμασιών (3 mg/kg ΣΒ: 903 ± 322 kcal, 6 mg/kg ΣΒ: 884 ± 400 kcal, νερό: 1.056 ± 417 kcal, p=0,790). Ομοίως, δεν διέφερε μεταξύ των δοκιμασιών η ενεργειακή πρόσληψη την υπόλοιπη ημέρα. Η όρεξη και η συγκέντρωση γλυκόζης δεν διέφεραν συνολικά μεταξύ των δοκιμασιών. Κατά τη δοκιμασία του καφέ με 6 mg καφεΐνης/kg ΣΒ σε σχέση με το νερό όμως, η επιθυμία για φαγητό ήταν μικρότερη 180 λεπτά μετά το πρωινό, και στους υπέρβαρους/παχύσαρκους εθελοντές η επιθυμία για φαγητό έτεινε να είναι μικρότερη 150 και 180 λεπτά μετά το πρωινό, ενώ η συγκέντρωση γλυκόζης ήταν υψηλότερη 60 και 90 λεπτά μετά το πρωινό, διαφορά που οφειλόταν στους υπέρβαρους/παχύσαρκους εθελοντές.
Συνεπώς, ο καφές δεν επηρεάζει την πρόσληψη ενέργειας στο επόμενο γεύμα, σε υγιείς άντρες εθελοντές, φυσιολογικού βάρους και υπέρβαρους/παχύσαρκους. Αυξάνει όμως, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις, τη συγκέντρωση γλυκόζης αίματος και μειώνει την επιθυμία για φαγητό. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων σε γυναίκες, και διερεύνηση πιθανής επίδρασης του καφέ στα ρυθμιστικά της όρεξης γαστρεντερικά πεπτίδια.