Ο ρόλος των διατροφικών συνηθειών στην πιθανότητα εμφάνισης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε νέους άνδρες και γυναίκες (<36 ετών): μελέτη ασθενών μαρτύρων

Πτυχιακή Εργασία 7424 779 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των διατροφικών συνηθειών στην πιθανότητα εμφάνισης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε νέους άνδρες και γυναίκες (<36 ετών): μελέτη ασθενών μαρτύρων
Συγγραφέας:
Κατσιώτης, Ευάγγελος Θ.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ερευνήσαμε κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες συσχετίζονται με την παρουσία καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε νεαρούς ασθενείς.
Μέθοδος: Στην μελέτη συμμετείχαν 100 διαδοχικοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με πρώτο επεισόδιο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, πριν από την ηλικία 36 ετών (86 άνδρες) και 100 υγιείς, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου, χωρίς κανένα ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης. Οι διαιτητικές συνήθειες αξιολογήθηκαν μέσω ενός ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και δημιουργήθηκε ένας διατροφικός δείκτης που αξιολογεί την ποιότητα της διατροφής (κυμαινόμενος από 14, κακή ποιότητα έως 60 μονάδες, άριστη ποιότητα). Η παρουσία ή όχι καπνίσματος, ο δείκτης μάζας σώματος, το κλινικό ιστορικό και τα επίπεδα λιπιδίων αίματος, καθώς και άλλα βιοχημικά χαρακτηριστικά μετρήθηκαν επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση στοιχείων έδειξε ότι οι ασθενείς είχαν λιγότερο υγιές διατροφικό ιστορικό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, όπως φαίνεται από τις τιμές του διατροφικού δείκτη (23±4 έναντι 31±4, p<0,001). Η πολλαπλή λογαριθμιστική παλινδρόμηση έδειξε ότι η αύξηση μίας μονάδας στο διατροφικό δείκτη (δηλ., καλύτερες διαιτητικές συνήθειες) μείωνε κατά 40% (95% διάστημα εμπιστοσύνης, 15%-57%) τις πιθανότητες κάποιος νεαρός να εμφανίζει στεφανιαίο επεισόδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις καπνιστικές συνήθειες, το δείκτη μάζας σώματος, την παρουσία υπέρτασης, διαβήτη, υπερχοληστερολεμίας και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Η επιμέρους στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο δείκτης διατροφής ήταν η ισχυρότερη παράμετρος, που διαχώριζε τις 2 ομάδες της μελέτης, ακολουθούμενος από τα επίπεδα χοληστερόλης και τα πακέτο-έτη καπνίσματος.
Συμπεράσματα: Η παρούσα εργασία, για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-11-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες - Νεολαία
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Περιγραφή:
77 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, katsiwtis.pdf