Περίληψη:
Η ολιστική διατροφική προσέγγιση αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο διατροφικής αξιολόγησης. Οι δείκτες αποτίμησης του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ), όπως ο MedDietScore, έχουν συσχετιστεί ικανοποιητικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σε πρωτογενές επίπεδο, ενώ τα δεδομένα είναι ελλιπή αναφορικά με τη συστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας (ΣΔΑΚ), ύστερα από οξύ στεφανιαίο σύμβαμα (ΟΣΣ). Συμπεριλήφθηκαν 976 διαδοχικοί ασθενείς (744 άνδρες,63±13 ετών και 201 γυναίκες,69±12 ετών) που είχαν υποστεί ΟΣΣ. Άτομα με ΣΔΑΚ ορίσθηκαν όσα είχαν κλάσμα εξώθησης≤40%, ενώ οι υπόλοιποι (κλάσμα εξώθησης>40%) αποτελούσαν την ομάδα σύγκρισης. Η ομάδα με ΣΔΑΚ περιλάμβανε 344 άνδρες (64±14 ετών) και 88 γυναίκες (71±13 ετών), ενώ η ομάδα χωρίς ΣΔΑΚ, 394 άνδρες (62±12 ετών) και 111 γυναίκες (67±12 ετών). Χρησιμοποιήθηκε ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ενώ η αξιολόγηση του βαθμού υιοθέτησης της ΜΔ, έγινε με τη βοήθεια ενός δείκτη τύπου – MedDietScore που χρησιμοποίησε 11 ομάδες τροφίμων (θεωρητικό εύρος 0-55). Η αύξηση κατά μία μονάδα του δείκτη (1/55) οδηγεί σε μείωση κατά 2% του κινδύνου ΣΔΑΚ (ΣΛ=0,98, 95%ΔΕ 0,95-1,00) (p<0,1), ανεξαρτήτως της ηλικίας και του φύλου των ασθενών, ενώ η διαγνωστική ακρίβεια του είναι μέτρια και βρέθηκε ίση με 0,535 (95% ΔΕ 0,49-0,58, p=0,11). Το βέλτιστο κατώφλι είναι το 30,5/55 και οδηγεί σε ευαισθησία: 64%, και ειδικότητα: 40%. Η διαγνωστική ακρίβεια του MedDietScore είναι χαμηλή όσον αφορά στη ΣΔΑΚ, ενώ η βελτίωση του (χρήση ειδικών βαρών επιμέρους συνιστωσών ή ενσωμάτωση συστατικών που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή λειτουργία) αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω μελέτες, με σκοπό την προσαρμογή του δείκτη στη ΣΔΑΚ.