Οι διατροφικές συνήθειες ως παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Πτυχιακή Εργασία 7126 748 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι διατροφικές συνήθειες ως παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Συγγραφέας:
Κουμπίτσκι, Αλεξάνδρα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) λαμβάνει επιδημικές πλέον διαστάσεις, προσβάλλοντας ακόμα και την παιδική ηλικία. Γνωρίζοντας την συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ΜΣ στους ενήλικες, είναι σημαντικό να εξετασθεί η αντίστοιχη συσχέτιση και στα παιδιά.
Σκοπός: Να καταγράφει η επίδραση της ημερήσιας πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων στην εμφάνιση ΜΣ σε παιδιά.
Υλικό: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 560 παιδιών (9-13 ετών) στα πλαίσια της μελέτης PROGRESS.
Μέθοδοι: Οι μετρήσεις περιλάμβαναν τη συλλογή ανθρωπομετρικών, βιοχημικών, και διατροφικών δεδομένων. Τα κριτήρια του International Diabetes Foundation (2007), προσαρμοσμένα για παιδιά και εφήβους, χρησιμοποιήθηκαν για τον ορισμό του ΜΣ. Σε όλες τις αναλύσεις έγινε διόρθωση για το φύλο και τη βιολογική ηλικία των παιδιών (στάδιοTanner).
Αποτελέσματα: Ο συνολικός επιπολασμός του ΜΣ ήταν 3,6% (4,4% στα αγόρια και 2,7% στα κορίτσια). Τα αποτελέσματα της λογαριθμικής παλινδρόμησης, κατόπιν αποκλεισμού του δείγματος που υποκαταγράφει, έδειξαν ότι μόνο η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ΜΣ (OR:2,354; 95%CI:0,997-5,559). Αναφορικά με τα κριτήρια του ΜΣ, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών βρέθηκε να αυξάνει την πιθανότητα κεντρικής παχυσαρκίας (>=90οεκατοστημόριο) (OR:2,191; 95%CI:1,169-4,107). Επίσης η πιθανότητα εμφάνισης χαμηλών επιπέδων HDL-χοληστερόλης (<40mg/dl) βρέθηκε να αυξάνεται με την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης (>20% επί των συνολικών θερμίδων) (OR:2,272; 95%CI:1,013-5,095) και να μειώνεται με την χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων (<50% των συνολικών θερμίδων) (OR:0,436; 95%CI:0,216-0,881).
Συμπεράσματα: Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών βρέθηκε να αυξάνει την σημαντικά πιθανότητα εμφάνισης ΜΣ και κεντρικής παχυσαρκίας, ενώ η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων βρέθηκαν να σχετίζονται θετικά και αρνητικά αντίστοιχα με τα χαμηλότερα επίπεδα HDL-χοληστερόλης στο αίμα των παιδιών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-11-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Μεταβολικό σύνδρομο
Metabolic syndrome
Διατροφικές συνήθειες
Food habits
Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά
Nutrition disorders in children
Μεταβολισμός - Διαταραχές - Παιδιά
Metabolism disorders - Children
Περιγραφή:
82 σ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, koumpitsi.pdf