Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός διατροφικά προσαρμοσμένου προγράμματος τροποποίησης της διαιτητικής συμπεριφοράς στην διαχείριση βάρους υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 82 ενήλικες άνδρες και γυναίκες με ΔΜΣ≥ 25 kg/m2. Οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν σε δυο ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου (Ο.Ε: 41 άτομα) εφαρμόστηκε υποθερμιδική δίαιτα με στόχο την απώλεια 10% του βάρους ενώ στην ομάδα παρέμβασης (Ο.Ε: 41 άτομα) εφαρμόστηκαν επιπλέον τεχνικές τροποποίησης της διαιτητικής συμπεριφοράς. Τα άτομα αξιολογήθηκαν στην έναρξη και στο τέλος της παρέμβασης και μετά από 1 και 2 χρόνια όσον αφορά το βάρος σώματος, την διαιτητική συμπεριφορά και τη διαιτητική πρόσληψη. Η διαιτητική συμπεριφορά αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) ενώ η διαιτητική πρόσληψη εκτιμήθηκε με εβδομαδιαία ημερολόγια καταγραφής.
Αποτελέσματα: Σχετικά με την απώλεια βάρους οι δυο ομάδες είχαν διαφορά μόνο στα 2 χρόνια παρακολούθησης (Ο.Ε: 83,6±11,8 vs Ο.Π: 76,9±17,6kg p=0,04). Από το τέλος της παρέμβασης και στις επόμενες μετρήσεις παρατηρήθηκε διαφορά τόσο στη συνολική βαθμολογία του DEBQ όσο και στις υποκλίμακες του με την Ο.Π να έχει την καλύτερη βαθμολογία. Η ενεργειακή πρόσληψη ήταν χαμηλότερη στην Ο.Π στον 1 χρόνο παρακολούθησης (Ο.Ε: 1938±1783 vs Ο.Π: 1644±349kcal p=0,04).
Συμπεράσματα: Η υιοθέτηση συμπεριφορικών τεχνικών στην καθημερινή πρακτική του διαιτολόγου ενισχύει την συμμόρφωση του ατόμου στο πρόγραμμα απώλειας βάρους, βελτιώνει την διαιτητική του συμπεριφορά και βοηθάει στην διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους.
Περιγραφή:
109 σ., πίν., διαγρ., σχ.