Περίληψη:
Η μελέτη έχει ως στόχο να ερευνήσει τη συμβολή του πανεπιστημίου στην οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και περιβαντολλογική ανάπτυξη της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να βοηθήσει την πολιτεία στην ανάπτυξη του δικτύου των περιφερειακών πανεπιστημίων στη χώρα με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου της κοινωνίας και τον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών των διαφόρων περιφερειών.
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη γιατί το ανθρώπινο δυναμικό ως βασικός συντελεστής παραγωγής συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διάχυση της νέας τεχνολογίας. Για τη σωστή λήψη και υλοποίηση αποφάσεων σχεδίων και προγραμμάτων απαιτείται εκπαιδευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Το πανεπιστήμιο προωθεί την παραγωγή και τη μετάδοση νέων επιστημονικών γνώσεων με παροχή στους φοιτητές δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διάχυση της νέας τεχνολογίας. Τα πανεπιστήμια επίσης ως κέντρα έρευνας συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προϊόντων και μεθόδων παραγωγής.
Έχει επιβεβαιωθεί ότι το πανεπιστήμιο διαχέει στην ευρύτερη περιοχή γνώση και τεχνολογία. Εντοπίζονται τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την ίδρυση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πανεπιστημίου και ερευνώνται οι υπάρχουσες υποδομές, η στελέχωση και οι δυνατότητες του πανεπιστημίου στην παροχή γνώσεως, έρευνας και νέας τεχνολογίας. Αναλύονται τα οικονομικά στοιχεία του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς με την παρουσία του, την παρουσία των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού.
Η μεθοδολογία της έρευνας βασίζεται στην παραχώρηση συνεντεύξεων από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και τους φορείς της πόλης καθώς και στην υποβολή ερωτηματολογίου στους φοιτητές και στους κατοίκους της Λιβαδειάς. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου προκύπτει ότι έχει θετικές επιδράσεις το πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λογιστικής Παλινδρόμησης διαπιστώνεται ότι η ύπαρξη του Πανεπιστημίου είναι γνωστή στους κατοίκους της Λιβαδειάς γιατί επηρεάζεται από τις ανεξάρτητες μεταβλητές «Άτομα με μόνιμη κατοικία στη Λιβαδειά», «Άτομα με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα», «Άτομα με μόνιμη κατοικία Αλλού», την «Ηλικία» και το «Εισόδημα» με συντελεστή προσδιορισμού (R2 39,4%). Επιπλέον, Το φυσικό περιβάλλον της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής επηρεάζει τη τουριστική κίνηση και εξαρτάται από τις μεταβλητές «Εργαζόμενοι Δημοσίου τομέα», «Εργαζόμενοι Ιδιωτικού τομέα», «Αριθμός εργαζομένων Αλλού», από την «Ηλικία» και από το «Εισόδημα» με συντελεστή προσδιορισμού (R2 41,7%). Τέλος οι παράμετροι που επηρεάζουν τη λογιστική παλινδρόμηση ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου και Βιομηχανικών μονάδων για προγράμματα ενημέρωσης και αξιοποίησης μελετών είναι οι μεταβλητές «Εργαζόμενοι Δημοσίου τομέα», «Εργαζόμενοι Ιδιωτικού τομέα», «Αριθμός εργαζομένων Αλλού», από την «Εκπαίδευση» και από την «Ηλικία» με συντελεστή προσδιορισμού (R2 31,8%).
Το πανεπιστήμιο όχι μόνο συμβάλει στην αύξηση της ενεργούς ζήτησης, στην ανάδειξη της πολιτισμικής και τοπικής ταυτότητας, στην οικονομική αναβάθμιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αυξάνοντας το ΑΕΠ, αλλά και βελτιώνει το πολιτικό, κοινωνικό και περιβαντολλογικό επίπεδο με την έρευνα, τις εκδηλώσεις, τα επιστημονικά συνέδρια, τις επιστημονικές ημερίδες και τις παρουσιάσεις που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Περιγραφή:
380 σ., εικ., πίν., διαγρ., χάρτες