Περίληψη:
Τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για την παρασκευή ροφημάτων, την προσθήκη γεύσης στα φαγητά καθώς και για τη συντήρηση των τροφίμων, ενώ σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, οι οποίες αποδίδονται στα συστατικά που περιέχουν (πολυφαινόλες, καροτενοειδή, βιταμίνες κ.α.). Πολλές από τις δράσεις τους, κυρίως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, καρδιοπροστατευτική κ.α., καθώς και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες έχουν αναλυθεί και αποδειχθεί από ποικίλες επιδημιολογικές μελέτες.
Δεδομένου ότι, τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί για τα Ελληνικά βότανα είναι περιορισμένα, σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο προσδιορισμός των πολυφαινολικών συστατικών και η μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας, αφεψημάτων από βότανα της Ελληνικής χλωρίδας: Origanum microphyllum, Origanum dictamnus, Origanum majorana, Origanum vulgare, Rosmarinus officinalis, Satureja thymbra, Thymus vulgaris, Sideritis syriaca, Salvia officinalis, Mentha pulegium, Hypericum perforatum και Marticaria chamomilla. Εξετάζεται, επίσης, η ικανότητα τους να αναστέλλουν, in vitro, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, να επηρεάζουν την οξειδοαναγωγική κατάσταση των κυττάρων και τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-8 καθώς και ο πιθανός μηχανισμός αντικαρκινικής δράσης, μέσω του ΝF-κΒ, σε καρκινικές κυτταρικές σειρές του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Από την εξέταση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι τα αφεψήματα των βοτάνων που μελετήθηκαν:
Περιέχουν πολυφαινολικά συστατικά, μέρος των οποίων ανήκουν στα φλαβονοειδή
Παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, η οποία βρέθηκε σε άμεση συσχέτιση με το πολυφαινολικό τους περιεχόμενό
Αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων με δοσο- και χρονο- εξαρτώμενο τρόπο
Μειώνουν τη συγκέντρωση της ενδοκυττάριας γλουταθειόνης GSH
Μειώνουν την έκκριση της IL-8
Ρυθμίζουν την έκφραση του NF-κΒ
Περιγραφή:
129 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.