Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την εμφάνιση Οξέος Στεφανιαίου Συνδρόμου (ΟΣΣ), καθώς και της σχέσης ανάμεσα στην προσθήκη ζάχαρης στον καφέ και την εμφάνιση ΟΣΣ. Μεθοδολογία: Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010 εντάχθηκαν στη μελέτη όλοι οι διαδοχικοί ασθενείς που εισήχθησαν στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών των νοσοκομείων «Κοργιαλένειο Μπενάκειο - Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με πρώτη εκδήλωση ΟΣΣ (n=119), καθώς και υγιή άτομα χωρίς καμία υποψία στεφανιαίας νόσου - οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία (n=122) και ήταν εξομοιωμένοι ως προς την ηλικία και το φύλο με τους ασθενείς της μελέτης. Από το σύνολο των 119 ασθενών, οι 100 ήταν άντρες (60±12 ετών) και οι 19 γυναίκες (63±16 ετών), ενώ από το σύνολο των 122 υγιών, οι 97 ήταν άντρες (58±12 ετών) και οι 25 γυναίκες (65±12 ετών). Έγινε λεπτομερής καταγραφή των πληροφοριών σχετικά με τα: ανθρωπομετρικά στοιχεία, διατροφικές συνήθειες, διατροφικές συμπεριφορές και άλλα. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με την πολλαπλή λογαριθμιστική παλινδρόμηση, αφού ελήφθησαν υπόψιν οι πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες: ηλικία, φύλο, Δείκτης Μάζας Σώματος, φυσική δραστηριότητα και καπνιστικές συνήθειες, φάνηκε ότι η κατανάλωση καφέ φίλτρου σε σχέση με την κατανάλωση ελληνικού καφέ, σχετίζεται με 73% (ΣΛ=0,267, 95%ΔΕ=0,083-0,861) μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ΟΣΣ, ενώ δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα για την προσθήκη ζάχαρης στον καφέ και την πιθανότητα εμφάνισης ΟΣΣ. Συμπέρασμα: Παρατηρείται ότι ο καφές φίλτρου είναι προστατευτικός ως προς το ΟΣΣ σε σχέση με τον ελληνικό καφέ.
Περιγραφή:
72 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.