Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο επιπολασμός των καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας αλλά συγχρόνως η εμφάνιση των διαφόρων μορφών της καρδιαγγειακής νόσου αποτελεί συγκερασμό – όπως έχει φανεί από επιδημιολογικές έρευνες – των ποικίλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αποτιμηθεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης τροφίμων και ποτών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο ηλικιωμένων ατόμων, χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Μεθοδολογία: Στο χρονικό διάστημα 2005-2011 συμμετείχαν στην μελέτη MEDIS ηλικιωμένοι και πιο συγκεκριμένα 300 άνδρες και γυναίκες από την Κύπρο, 142 από την Μυτιλήνη, 100 από την Σαμοθράκη, 114 από την Κεφαλληνία, 150 από την Λήμνος, 131 από την Κρήτη, 150 από την Κέρκυρα, 103 από την Ζάκυνθο, 151 από την Σύρο, 145 από την Νάξο, 76 από την Ικαρία, 147 από την Σαλαμίνα, 52 από την Κάσο και 250 από την Μάλτα. Μέσω ερωτηματολογίου έγινε ενδελεχής καταγραφή πληροφοριών σχετικά με βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, παραγόντων του τρόπου ζωής, ποικίλων βιο-κλινικών χαρακτηριστικών, τις καπνιστικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα. Οι διαιτητικές συνήθειες καθορίστηκαν με τη χρησιμοποίηση ενός ημι-ποσοτικοποιημένου και έγκυρου ερωτηματολογίου κατανάλωσης συχνότητας τροφίμων. Η ιεραρχική διακρίνουσα ανάλυση για την αποτίμηση της σχέσης μεταξύ κατανάλωσης τροφίμων και ποτών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο έγινε με τη χρήση του Wilks’ lambda και του στατιστικού προγράμματος SPSS version 18, ορίζοντας τη στατιστική σημαντικότητα p <0,05. Αποτελέσματα: Η διακρίνουσα ανάλυση έδειξε ότι ιεραρχικά οι στατιστικά σημαντικοί διατροφικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ηλικιωμένων ατόμων στη μελέτη MEDIS είναι τα ψάρια (λ=0,954, p=0,005), τα λαχανικά (λ= 0,960, p=0,014), το ελαιόλαδο (λ=0,961, p=0,014), τα όσπρια (λ=0,969, p=0,044) και οι πατάτες (λ=0,970, p=0,048), ενώ έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποιο αφέψημα που να συμβάλλει στην διάκριση του καρδιαγγειακού κίνδυνου (0,204≤ p ≤0,979). Συμπεράσματα: Η ενίσχυση της κατανάλωσης ψαριών, λαχανικών, ελαιολάδου, οσπρίων και πατάτας, που ενδεχομένως υποδηλώνει προσκόλληση στην παραδοσιακή Μεσογειακού τύπου διατροφή, φαίνεται να δρα ευεργετικά στο φορτίο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναπτύσσονται προοδευτικά και εκδηλώνονται σε βάθος χρόνου, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περαιτέρω διερεύνηση, μέσω επιπρόσθετων και μεγάλου δείγματος προοπτικών μελετών, της αποτελεσματικότητας πρόσληψης διαφόρων ειδών τροφίμων και ποτών στην εκδήλωση και αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τον τρόπο προετοιμασίας της τροφής όσο και των διαφορών που αυτός έχει στις διάφορες γωνίες του πλανήτη.