Περίληψη:
Εισαγωγή: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ διατροφικών συμπεριφορών και της πιθανότητας παρουσίας οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Μεθοδολογία: Κατά τη διάρκεια 2009-2010 εντάχθηκαν στη μελέτη οι ασθενείς που εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθειών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με πρώτη εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (n= 250) και 500 υγιή άτομα, εξομοιωμένα ως προς το φύλο και την ηλικία με τους ασθενείς, χωρίς υποψία καρδιαγγειακής νόσου. Μέσω ερωτηματολογίου έγινε λεπτομερής καταγραφή των πληροφοριών σχετικά με τα: διατροφική συμπεριφορά, φυσική δραστηριότητα, καπνιστικές συνήθειες, ψυχολογική κατάσταση, ανθρωπομετρικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό. Οι διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν μέσω ενός έγκυρου ημι-ποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Αποτελέσματα: Η πολυπαραγοντική ανάλυση μετά από έλεγχο για συγχυτικούς παράγοντες: ηλικία, φύλο, δείκτη μάζα σώματος, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, έδειξε ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση φρούτων ως πρωινό μειώνει την πιθανότητα παρουσίας κατά 63% (95% ΔΕ 0,187-0,764), καθώς και η κατανάλωση δεκατιανού >1 φορά την εβδομάδα σχετίζεται με 51% μικρότερη πιθανότητα (95%ΔΕ 0,213-0,693). Επιπλέον η εβδομαδιαία παράλειψη γεύματος εξαιτίας εργασίας και μειωμένης όρεξης τετραπλασιάζει και διπλασιάζει αντίστοιχα την πιθανότητα παρουσίας ΟΣΣ (95%ΔΕ 2,365-9,169 και 1,080-3,580). Ομοίως και η κατανάλωση τροφής υπό συνθήκες άγχους σε εβδομαδιαία βάση τριπλασίασε σχεδόν την πιθανότητα παρουσίας ΟΣΣ (95%ΔΕ 1,489-5,476). Τέλος επιβαρυντική δράση φάνηκε να έχει και η κατανάλωση τροφής με παράλληλη εργασία σε καθημερινή βάση, διπλασιάζοντας την πιθανότητα παρουσίας ΟΣΣ (95%ΔΕ 1,185-4,221). Ενώ η καθημερινή κατανάλωση τροφής μπροστά στην τηλεόραση φάνηκε να προστατεύει, μειώνοντας την πιθανότητα κατά 44% με (95%ΔΕ 0,337-0,959). Συμπέρασμα: Παρατηρείται ότι κάποιες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η λήψη δεκατιανού, ασκούν προστατευτική δράση έναντι του ΟΣΣ, αντίθετα η λήψη τροφής με παράλληλη εργασία ή σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης, καθώς και η παράλειψη γευμάτων φαίνεται να επηρεάζουν δυσμενώς την καρδιαγγειακή λειτουργία. Ωστόσο απαιτούνται κι άλλες μελέτες προοπτικού κυρίως χαρακτήρα, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.