Σχέση μεταξύ διατροφής και επιπέδων Βιταμίνης D ορού με τα αλλεργικά νοσήματα σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 6488 877 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση μεταξύ διατροφής και επιπέδων Βιταμίνης D ορού με τα αλλεργικά νοσήματα σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας
Συγγραφέας:
Δαμιανίδη, Λουίζα
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Γιάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι αλλεργίες αποτελούν νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος που πιθανά να επηρεάζονται από τη διατροφή.
Σκοπός-Μεθοδολογία: Με τη χρήση ερωτηματολογίων, ανθρωπομετρήσεων και αιματολογικών αναλύσεων σε 260 παιδιά 3-5 ετών (57% άρρεν) και 2035 παιδιά 9-13 ετών (49,7% άρρεν) μελετήθηκε η επίδραση των περιγεννητικών παραγόντων, της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, αντιοξειδωτικών, των επιπέδων βιταμίνης D του ορού καθώς και του σωματικού βάρους στην εμφάνιση θετικών δερματικών δοκιμασιών νυγμού (SkinPrickTests, SPT), τροφικής ή άλλου τύπου αλλεργίας, συριγμού και άσθματος σε παιδικό πληθυσμό. Οι αλλεργικές ευαισθητοποιήσεις αξιολογήθηκαν μέσω δερματικών δοκιμασιών νυγμού (SkinPrickTests, SPT) και η παρουσία αλλεργίας, τροφικής αλλεργίας, συριγμού και άσθματος μέσω αυτοκαταγραφούμενων ερωτηματολογίων.
Αποτελέσματα: Βρέθηκε πως o θηλασμός διάρκειας 3 μηνών είναι προστατευτικός στην εμφάνιση συριγμού (P-Value = 0.01). Επίσης τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά όπως ροδάκινο, βερίκοκο, σταφύλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με αυτά που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες (P-Value<0.05). Επίσης τα παιδιά με υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C και Ε) εμφάνισαν σε μικρότερο ποσοστό επεισόδια συριγμου(P-Value<0.05). Αντίθετα η παχυσαρκία, φάνηκε να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην εμφάνιση συριγμού ή άσθματος(OR 1,506 P-Value 0,033 και OR 1,707 P-Value 0,004 αντίστοιχα )όπως επίσης και η εξωσωματική γονιμοποίηση (OR 2,158 P-Value 0,012 και OR 2,84 P-Value0,000 αντίστοιχα ). Τέλος η υποβιταμίνωση D δε φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με κάποια αλλεργική ευαισθητοποίηση, με την τροφική ή άλλου τύπου αλλεργία ή με συριγμό.
Συμπεράσματα: Η διατροφή πιθανά να σχετίζεται με τα αλλεργικά νοσήματα απαιτούνται ωστόσο κι άλλες μελέτες ώστε να διασαφηνιστούν οι ακριβείς διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος που αυτοί επηρεάζουν τις αλλεργικές νόσους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-03-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιταμίνες
Λοιπά Θέματα:
Αλλεργία, Τροφική
Άσθμα στα παιδιά
Βιταμίνη D
Αντιοξειδωτικά
Παχυσαρκία στα παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλεργία, άσθμα, βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά, παχυσαρκία
Περιγραφή:
60 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

πτυχιακή 26-3.pdf

2 MB