Γυναικεία απασχόληση - επιχειρηματικότητα και ενδογενής τοπική ανήπτυξη: μελέτη περίπτωσης: η πόλη Λεμεσός στην Κύπρο

Πτυχιακή Εργασία 6422 766 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γυναικεία απασχόληση - επιχειρηματικότητα και ενδογενής τοπική ανήπτυξη: μελέτη περίπτωσης: η πόλη Λεμεσός στην Κύπρο
Συγγραφέας:
Στυλιανού, Βικτώρια
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία με τίτλο «Γυναικεία απασχόληση-επιχειρηματικότητα και ενδογενής τοπική ανάπτυξη. Μελέτη περίπτωσης: Η πόλη Λεμεσός στην Κύπρο» αφορά την εργαζόμενη γυναίκα για την πόλη Λεμεσό της Κύπρου. Τα πρώτο κομμάτι της έρευνας αυτής, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με βιβλιογραφική ανασκόπηση ενώ το ερευνητικό κομμάτι πραγματοποιήθηκε με επιτόπια έρευνα και χρήση ερωτηματολογίων, που δόθηκαν σε δείγμα 153 γυναικών της πόλης Λεμεσού.
Για χιλιάδες χρόνια, οι σχέσεις των δύο φύλων ήταν αυστηρά καθορισμένες. Η κοινωνία ήταν ανδροκρατική και η θέση της γυναίκας ήταν υποτιμημένη. Με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρούμε αρκετές αλλαγές σχετικά με το ρόλο της γυναίκας. Η βιομηχανική επανάσταση έφερε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, με αποτέλεσμα η θέση της γυναίκας να διαφοροποιείται. Οι αντιλήψεις που ήθελαν τη γυναίκα στο «νοικοκυριό» και υπεύθυνη μόνο για την ανατροφή των παιδιών, άρχισαν να εξαλείφονται. Αυτό, ώθησε τη γυναίκα να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, να διεκδικεί οικονομική, κοινωνική και νομική ανεξαρτησία, καθώς και ίσα δικαιώματα με τον άνδρα.
Στη σημερινή εποχή, η κοινωνική ανισότητα των δυο φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε Κύπρο και Ελλάδα, εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι γυναίκες αγωνίζονται για περισσότερη ισότητα και διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες, για περαιτέρω εξέλιξη στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Κίνητρο της εργασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια. Η γυναίκα της σημερινής εποχής θα πρέπει να επιτελέσει πολλούς ρόλους: πάνω απ’ όλα είναι γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, οικοκυρά και εργαζόμενη. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση της θέσης της γυναίκας στην αγορά εργασίας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για ισότητα των δύο φύλων. Επίσης, οι επιμέρους στόχοι είναι να μελετηθούν ο ρόλος της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και η δυσκολία της γυναίκας να κρατήσει μια εργασία λόγω της μητρότητας και των αυξημένων ευθυνών του νοικοκυριού.
Η πτυχιακή μελέτη χωρίζεται σε 8 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην πόλη της Λεμεσού. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή και παρουσιάζονται γενικά στοιχεία όπως προέλευση του ονόματος, κλιματολογικές και εδαφοκλιματικές συνθήκες, γεωγραφική θέση, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα της πόλης. Στη συνέχεια, γίνεται μια ιστορική αναδρομή που αναφέρεται στην εποχή της Βυζαντινής Κυριαρχίας, στην εποχή της Φραγκοκρατίας, στην επίθεση που δέχθηκε η Λεμεσός από τους Μαμελούκους, στα χρόνια της Αγγλοκρατίας και τέλος στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Τέλος, γίνεται αναφορά στους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, το εμπόριο και τη βιομηχανία.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και συγκεκριμένα γίνεται μια ιστορική αναδρομή της γυναίκας στην αρχαία ελληνική κοινωνία και στη βιομηχανική επανάσταση μέχρι τους νεότερους χρόνους.
Στο επόμενο κεφάλαιο, το τρίτο που είναι και το κεντρικό κεφάλαιο της μελέτης αφορά την εργαζόμενη γυναίκα και την ισότητα των δύο φύλων. Αρχικά γίνεται αναφορά στις συνθήκες της γυναικείας απασχόλησης και συγκεκριμένα στην αυξημένη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Μελετάται η επαγγελματική δραστηριότητα της γυναίκας και η ανύψωση του μορφωτικού της επιπέδου. Ακολούθως, εξετάζεται η ισότητα των δύο φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών που αφορούν τη χαμηλότερη αμοιβή και τα επαγγέλματα δευτερεύουσας σημασίας. Στο κεφάλαιο αυτό, παρουσιάζονται διάφορες έρευνες που έγιναν σε Ελλάδα και Αμερική και δείχνουν την εισοδηματική ανισότητα που επικρατεί μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, όπου τα στοιχεία αυτά καταγράφονται με τη βοήθεια πινάκων. Επίσης, στο κεφάλαιο αυτό, μελετάται η ισότητα των δύο φύλων στην Κύπρο και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα παραγωγής. Επιπλέον, γίνεται μια παρουσίαση της εκπαίδευσης και της ανεργίας ως παράγοντες που επιδρούν στην επαγγελματική απασχόληση των γυναικών. Συγκεκριμένα, καταγράφονται στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται με χρήση πινάκων. Καταρχήν, γίνεται μια αναφορά για τα χαρακτηριστικά της ανεργίας και για την επίδραση της στην Ελλάδα και στη συνέχεια παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Τέλος, μελετάται η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική. Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή της γυναίκας στην πολιτική και έπειτα αναφέρονται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ίδιες μέχρι σήμερα.
Ακολούθως στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται μια παρουσίαση στη σύγχρονη οικογένεια και στα προβλήματα που προκύπτουν από την εξωοικιακή απασχόληση των γυναικών. Γίνεται αναφορά στο γάμο, στις σχέσεις του ζευγαριού και ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα, στην προσπάθειά της να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη μητρότητα, που συνιστά κύριο εμπόδιο για απασχόληση της γυναίκας έξω από το σπίτι. Επιπρόσθετα, γίνεται μια μικρή αναφορά στη μονογονεϊκή οικογένεια και στη μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της. Τέλος, εξετάζεται η θέση της γυναίκας αγρότισσας και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συνθήκες απασχόλησής τους.
Το πέμπτο κεφάλαιο αφορά τη μετανάστευση και τις επιπτώσεις που έχει στην γυναικεία απασχόληση. Αρχικά γίνεται μια γενική αναφορά τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μετανάστευσης και έπειτα αναφέρονται οι αρνητικές και θετικές επιπτώσεις που έχει στη γυναικεία απασχόληση.
Στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτόπιας έρευνας . Με τη βοήθεια διαγραμμάτων και με τη χρήση ερωτηματολογίων παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Τα στοιχεία αυτά, αφορούν την επαγγελματική κατάσταση των γυναικών, τις συνθήκες διαβίωσής τους, τη γυναικέια επιχειρηματικότητα και τις δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.
Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση ελέγχου ανεξαρτησίας των μεταβλητών. Στο όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του θεωρητικού και του ερευνητικού τμήματος.
Η εργασία αυτή ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και τη βιβλιογραφία και ακολουθεί στο παράρτημα το ερωτηματολόγιο, που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-11-04
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Κοινωνικές επιστήμες (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γυναίκες - Επαγγελματική απασχόληση - Κύπρος - Λεμεσός
Τοπική ανάπτυξη - Κύπρος - Λεμεσός
Κοινοτική ανάπτυξη - Κύπρος - Λεμεσός
Περιγραφή:
270 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, stylianou.pdf